fredag 3. oktober 2008

Skåldet frøbrød


Hvis man skålder grovt mel og frø før man baker, holder brødet seg etter sigende saftig lenger. Nå vet jeg enda ikke hvor lenge dette brødet vil holde seg, men godt ble det iallefall, med gode frø til å tygge på.

Skåldet brød
(1 stort brød)
2 dl grovt rugmel
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl havregryn
2 toppede ts salt
5 dl kokende vann

1/2 pk gjær
2 dl lunka vann
9-10 dl siktet hvete eller spelt
1-2 d dl mel til utbaking
1 egg til pensling
solsikkefrø til topping

Bland alt i første avsnitt av ingredienslisten, rør rundt, og la stå tildekket i 1-2 timer. Løs deretter opp gjæren i vannet, og bland det i bakebollen. Tilsett 9-10 dl mel, rør godt og la heve i 1 time.
Strø 1-2 dl mel på kjøkkendisken og kna deigen godt. Form den til en tjukk rull, og legg på bakepapirkledd plate. Hev i 30 min, pensle med egg og strø på solsikkefrø. Stek på 250 grader i 15 minutter, senk varmen til 150 grader og stek i ytterligere 25-30 minutter.
Brødet ble litt lavere enn planlagt, men det var fordi det fløt litt ut i bredden, det ble luftig likevel. Neste gang bruker jeg nok heller brødform, så får det en mer brødskivevennlig størrelse.

Ingen kommentarer: