søndag 19. oktober 2008

Mammas fiskeuppe på fransk manér


Mamma kom hjem igår etter 3 uker i London, og hun oiet og okket seg over maten der borte:
"On Monday we had soup with sausages, fish and chips and chocolate cake! That was too fat and too much, I told the hostess I would take my chance to study and to see London, and therefore I would not eat dinner in the lodge.", skrev hun i mail til familie og venner.
Da er det anderledes med det franske kjøkken! Det kan hun stole på. Idag disket hun opp med sin hyppigst lagde søndagsmiddag; den gode franske fiskesuppen.

Fransk fiskesuppe
(5-6 pers)
1 lakseside (drøyt 1 kg)
1 nett blåskjell
1/2 kg reker (med skall)
2 purrer
4 sjalottløk
6 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
2 liter vann
buljong (helst flytende)
masse ferske urter (oregano/basilikum/timian/persille)

Hakk løk, grovhakk hvitløk og skjær purre i ringer. Fres mykt i olje. Tilsett vann, buljong (litt sterkere enn anbefalt på flasken ev. pakken) og tomater. Kok opp. Hit kan du forberede. Det blir faktisk bare bedre om du forbereder dette i forkant, sier mamma. Da kan smaken stå og godgjøre seg, og så varmer du bare opp etterpå.
Når gjestene har kommet koker du suppa opp og har i blåskjellene som du har skrubbet godt (kast de som ikke lukker seg). Når alle blåskjellene har åpnet seg i gryta, har du i laksen i store biter. La den trekke i 10 min, ikke kok ordentlig. Til sist legger du rekene på toppen sammen med rikelig med urter, gjerne flere typer. Servere med pepper, flaksalt, nybakt brød (gjerne det uknadde brødet under). Tørr hvitvin passer også bra.

Ingen kommentarer: