torsdag 30. oktober 2008

Karins rårakor


Dina skulle komma på linssoppa, så gjorde jag rårakor istället, he he, då blev hon minsann förvånad. Och rårakorna får vara med i bloggen!
Så här gjorde jag:
Först skalade jag två medelstora potatisar per person. Sedan rev jag dem grovt och blandade i ett kryddmått salt (eller kanske lite mer) och 1/2 tesked potatismjöl. Jag gräddade smeten genast, annars hade den mörknat. Sedan stekte jag i olja+lite smör, på ganska stark värme. Så var rårakorna färdiga att serveras!

Tillbehören vi hade denna kväll var rökt lax, creme fraiche, röd lök, dill och löjrom. Detta kallar kokboken den eleganta versionen. Mer bondsk kan man vara om man tar rårörda lingon till sina rårakor, och kanske lite knaperstekt bacon till det. Göttigötti.

onsdag 29. oktober 2008

Squashen som alle lo av


Det var en gang en squash. Den levde glade dager i grønnsakshagen, grønn og spenstig blant brødre og søstre. Da squashen hadde vokst seg riktig fin og fet, kom mannen og kona og plukket den. De stappet den i en tom plastikkpose og kjørte av gårde med den i bil, det humpet og skumpet slik på veien at squashen ikke visste sin arme råd, der den lå i baksetet. Da de hadde kjørt langt og lenger enn langt kom de til hovedstaden. Mannen og kona bar squashen inn i et stort hus og ga den til datteren sin. Hun var snill og la den på kjøkkenbenken blant avocadoer og bananer.
Det gikk imidlertid ikke mange dager før squashen begynte å lengte etter gress, bølgeskvulp og måkeskrik slik den var oppvokst med. Den syntes ikke den hadde noe å glede seg over i byen, og gradvis mistet den sitt grønne håp og ble orange.
Alle som kom på besøk til jenta og så squashen begynte å le. De slo seg på låret og ropte: "Hahaha, det der er vel ingen squash, det er et gresskar! Det kan jo alle se!". Squashen gråt i sitt stille sinn, og jenta holdt på sitt overfor alle som lo. "Det er en squash! Det har mamma sagt!".
Månedene gikk, og squashen ble liggende på kjøkkenbenken. Avocadoer og bananer kom og gikk, men vår venn squashen holdt seg like fresh. En dag kom snøen dalende fra himmelen, og  da innså både jenta og squashen at lang tid hadde gått. "Jeg får nok aldri se gresset igjen...", tenkte squashen da den så ut på snøen. "Hva skal jeg lage av en så stor squash?", tenkte jenta. "Fyllt squash eller kanskje en suppe? Jeg må skynde meg før det er for sent. Men jeg må invitere mange hvis vi skal klare å spise den opp. Kanskje den er råtten inni? Hva smaker den? Er kjøttet også orange?". Hun hadde 1000 spørsmål.

tirsdag 21. oktober 2008

Rødbet og spinatsalat


Rødbeter er så godt!

Rødbet og spinatsalat
(1 pers)
2 middels store rødbeter
ca 70 g kikerter (tips: bruk kikerter fra glass, så kan du bruke så liten eller stor mengde du vil.)
ca 60 g ferske spinatblader
1 hardkokt egg
ristede solsikkefrø
sitronsaft
estragonsennep
honning
olje
salt, pepper

Kok rødbetene med skall i 20-25 minutter, kjenn med en kniv om de er møre. Gni deretter av skallet med hansker. Skjær dem i båter og bland med vaskede ferske spinatblader, kikerter og eggebåter. Rist solsikkefrø og strø over. 
Bland litt olje, sitronsaft, sennep, honning, salt og pepper og hell over salaten.
Serveres med brød. Jeg var heldig og hadde nybakt tyttebærbrød.

Tyttebærbrød


Det er ikke så søtt som det høres ut. Eller kanskje det ikke høres søtt ut i det hele tatt? Det er jo tyttebær vi snakker om.
Et grovt, saftig brød med en frisk liten touch.

Rugbrød med tyttebær
(2 stk)
1 pk fersk gjær
6 dl vann
1 ts salt
2 ss olje
1 dl tyttebærsyltetøy
1 dl linfrø
5 dl sammalt rug
9 dl siktet rug (+ litt mer til utbaking)

Smuldre gjæren i 37 graders vann. Tilsett salt, olje og tyttebærsyltetøy. Rør inn linfrø og mel og rør kraftig til deigen blir smidig. Hev under plast på et lunt sted i 1 time.
Slå deigen sammen igjen med en sleiv og hell på 1/2-1 dl siktet rug, slik at du klarer å håndtere deigen med hendene. 
Del i 2 leiver, og trykk ut i 2 smurte brødformerformer med mel på hendene. 
Hev videre under klede i 45 min.
Pensle så brødene med vann, dryss på litt sammalt rug og stek i ca 1 time på 175 grader. Ta brødene ut av formen og stek om nødvendig i ytterligere 5-10 min uten form.

søndag 19. oktober 2008

Mammas fiskeuppe på fransk manér


Mamma kom hjem igår etter 3 uker i London, og hun oiet og okket seg over maten der borte:
"On Monday we had soup with sausages, fish and chips and chocolate cake! That was too fat and too much, I told the hostess I would take my chance to study and to see London, and therefore I would not eat dinner in the lodge.", skrev hun i mail til familie og venner.
Da er det anderledes med det franske kjøkken! Det kan hun stole på. Idag disket hun opp med sin hyppigst lagde søndagsmiddag; den gode franske fiskesuppen.

Fransk fiskesuppe
(5-6 pers)
1 lakseside (drøyt 1 kg)
1 nett blåskjell
1/2 kg reker (med skall)
2 purrer
4 sjalottløk
6 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
2 liter vann
buljong (helst flytende)
masse ferske urter (oregano/basilikum/timian/persille)

Hakk løk, grovhakk hvitløk og skjær purre i ringer. Fres mykt i olje. Tilsett vann, buljong (litt sterkere enn anbefalt på flasken ev. pakken) og tomater. Kok opp. Hit kan du forberede. Det blir faktisk bare bedre om du forbereder dette i forkant, sier mamma. Da kan smaken stå og godgjøre seg, og så varmer du bare opp etterpå.
Når gjestene har kommet koker du suppa opp og har i blåskjellene som du har skrubbet godt (kast de som ikke lukker seg). Når alle blåskjellene har åpnet seg i gryta, har du i laksen i store biter. La den trekke i 10 min, ikke kok ordentlig. Til sist legger du rekene på toppen sammen med rikelig med urter, gjerne flere typer. Servere med pepper, flaksalt, nybakt brød (gjerne det uknadde brødet under). Tørr hvitvin passer også bra.

Uknadde brød


Dette går raskt som en vind, ingen knaing, bare én heving. Idéen har jeg fra guru Anna Bergenströms oknådade bröd, jeg har bare økt grovhetsgraden og forstørret oppskriften litt.
Av og til har jeg i solsikkefrø og støtt fenikkel også, men idag kjørte jeg plain. Det er aller best ferskt, til suppe eller salat.
Det som er litt komisk, er at konsistensen er litt lik sånne italienske eller franske brød bakt over laang tid. Hurtigbrød og treigbrød er altså hipp som happ. Da vet jeg iallefall hva jeg velger...

Uknadde brød
(2  brød)
1 pk fersk gjær
2 ss honning
2 ts salt
8 dl lunka vann
ca 7 dl sammalt hvetemel eller spelt
ca 10 dl siktet hvete eller spelt
(1-2 dl solsikkefrø)
(1-2 ts støtt fenikkel)

Løs opp gjæren i salt og honning. Hell i vannet, ha i mel (og ev. frø og fenikkel) og rør kraftig med en tresleiv, men ikke kna. Deigen skal være løsere enn vanlig. Hev under plast i 1 time.
Strø sammalt mel på kjøkkenbenken, hell deigen oppå melet uten å kna den. Strø mer sammalt mel oppå deigen, samle den lett med hendene og del den i 2 med en kniv. Hops delene over på én og samme bakeplate. Brødene skal ikke etterheve, bare mens de venter på at ovnen skal bli varm.
Stek på 250 grader i 15 min, sett ovnen ned til 125 og stek videre i 20-30 min (dette avhenger veldig av ovnen.). Bank brødene på undersiden, det skal lyde hult. Det gjør ingenting om de ser litt mørke ut, det er bare godt at de er litt sprø. Avkjøl på rist uten klede over, så blir ikke skorpa myk.

fredag 17. oktober 2008

Kamskjell på rødbeter og rosmarinbakte poteter


Karin kom med vin, jeg lagde mat så fin. Kamskjell med hell, rødbet så het.
Spinat på fat, rosmarin på potet type mandel, vi har plettfri vandel.

Karin sa at dette var det mest lyxiga hun hadde spist på lenge, at det var som å spise på restaurant. Kuli.
Hvis hun hadde sett denne retten i restaurantmenyen, hadde hun syntes det var like spennende å prøve det som da hun var 5 år gammel og var på kinarestaurant i Karlstad for første gang med barnehagen. Det sto bambusskudd i menyen. Karin syntes det hørtes så spennende ut at hun bare måtte prøve. Moden 5-åring.

Kamskjell på rødbeter og spinat servert med rosmarinpoteter
(2 pers)
4 middels store rødbeter
noen kvister timian
små mandelpoteter
fersk rosmarin
1/2 pk (ca 125 g) spinat
1 fedd hakket hvitløk
10 kamskjell
2 ts pepperrot på tube (eller litt revet fersk)
1 eggeplomme
1 ts hvitvinseddik
sitronsaft
olje
smør
flaksalt og pepper

Sett ovnen på 220 grader. Vask rødbetene, men behold skallet på. Legg dem i en ildfast form, ha over litt olje, og bland rundt med timiankvister. Hell litt vann i formen, så det akkurat dekker bunnen. Legg aluminiumsfolie over og bak i ovnen i 45-60 min. Kjenn om de er ferdige med en kniv. 
Hold i dem med hanskekledde fingre, 
og gni skallet av med kjøkkenpapir. 
Legg dem under folie igjen, så de holder seg lunkne.

Vask potetene, kok dem i ca 10 min til de er nesten møre. Legg dem i ildfast form med olje, flaksaltsalt og rosmarin. 
Sett dem i ovnen ved siden av rødbetformen, 
og stek i ca 30 min til de er gyldne. Rør litt rundt underveis.

Vask spinaten, og ha den sammen med hvitløk i litt olje og smør. Strø over litt salt og stek til spinaten har falt såvidt sammen. Legg på lokk og hold varmt.

Stek kamskjellene noen minutter på hver side i smør eller olje, salte og pepre.

Bland eggeplomme, pepperrot, noen ts olje, samt litt sitronsaft med en stavmikser.

Dandering:
Skjær rødbetene i skiver og legg på tallerkenen. Legg et lag med spinat over, og topp med kamskjell. Ringle sausen kunstferdig over. Rosmarinpoteter ved siden av. Ha peppper og flaksalt på bordet. Og rødvin såklart.

mandag 13. oktober 2008

Rotfruktsomelett


Høstens rotfrukter kan ikke brukes for ofte. Her har de fått et svøpe av egg, og en duft av eksotiske breddegrader.

Rotfruktsomelett
(1 pers)
1 gulrot
1 bit kålrabi
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
sitronsaft
2 ss melk
1-2 ts buljongpulver (eller 1/2 terning)
1 klype malt spisskummin
nykvernet pepper
koriander (eller persille eller annen urt)

2 egg
2 ss vann
salt, pepper

Riv gulrot og kålrabi grovt, hakk løk og hvitløk. Stek mykt i olje. Ha buljong, spisskummin, pepper, sitronsaft og melk over, og stek videre til fuktigheten har fordampet. Legg blandingen til side.
Bland egg, vann, pepper og salt, stek i smør til omeletten er nesten stiv. Legg så rotfruktblandingen på halve omeletten, samt urter. Brett den andre omeletthalvdelen over, og stek bittelitt til. Servere.
Jeg blandet meg en salat til, bestående av linseskudd, kikerter, avocado, rosiner og sitronsaft.
Nam nam.

fredag 10. oktober 2008

Frijoles refritos


Stekte bønner, betyr det. Jeg har egentlig aldri vært så interessert i mexikansk mat. Jeg var selvsagt en tacofreak som ung, men de siste årene har jeg ikke viet Latinamerikas kjøkken mange tanker. Men med de myke, hjemmelagde tortillaene som utgangspunkt, samt en boks svarte bønner i skapet som jeg ikke synes egner seg verken til salater eller gryter pga sitt lettmoste vesen, valgte jeg å gi Latinamerika en sjanse denne fredagskveld.

Stekte bønner
hakket løk
hermetiske svarte bønner
spisskummin
cherrytomater
chiliflak
persille

Stek løk i olje til myk. Skyll svarte bønner i et dørslag, og tilsett. 
Ha i spisskummin og noen cherrytomater delt i 4, og varm opp. 
Smak til med chiliflak, de er sterke!
Strø over hakket persille.

Grovhakket guacamole
avocado
cherrytomater
hakket hvitløk
limesaft
flaksalt og pepper
frisk koriander

Skjær avocado i terninger og cherrytomater i 4. Press over limesaft. Tilsett hakket hvitløk, salt, pepper og koriander.

Servering: Dandere først et lag bønnemiks på tortillaen. Topp det med guacamole. Servere også med limebåter til å presse over, kalamataoliven og en haug hjemmelagde spirer.
Øl eller hvitvin passer bra.

Maistortillaer


Det er visstnok sør i Mexico man baker maistortillaer. I nord er det hvetetortilla som gjelder. Jeg valgte meg sør. 

Maistortillaer
(8 stk)
3 dl gult maismel
2 dl byggmel eller hvetemel
1 ts salt
5 dl vann
1 egg
olje

Bland det tørre. Tilsett vann og visp til en klumpfri røre. Visp inn egget.
Varm olje i en stekepanne og hell i ca 1 dl røre av gangen. Stek som pannekaker på middels varme, men ikke spre røren for mye utover, tortillaene skal ikke bli syltynnne. Legg de ferdige tortillaene i en bunke under aluminiumsfolie, så holder de seg myke.
Servere med mexicanske greier.

torsdag 9. oktober 2008

Linseskudd i skapet


Det er ikke gjort på null komma svisj, men du kan faktisk få salastingredienser simsalabim basert på tørrvarer fra spiskammerset.
Alle slags bønner, frø og linser kan spire og gro, bare de får litt fukt og omsorg. Test deg selv, er du en god spiremor?

Spirer
2 ss linser eller mungbønner eller lignende
et syltetøyglass som rommer 1 liter
foten av en damestrømpebukse

Putt linser eller bønner i glasset, sett på en damestrømpe med strikk over og hell på noen dl vann. La stå i mørkt skap i 12-24 timer, og hell så av vannet gjennom strømpen. (Ikke fjern den.)
Skyll linsene morgen og kveld i 4-5 dager gjennom strømpen, og oppbevar dem i skapet hele denne perioden. Sett en lapp på kjøleskapet for ikke å glemme stakkarene, eller gjør som meg; sett dem ved siden av kaffeboksen...
Etter 4-5 dager er spirene klare. Sett glasset i vinduet noen timer så spirene blir grønne. Hell dem deretter i en stor bolle og rør rundt med fingrene så skallet faller til bunns. Rist spirene i et dørslag og oppbevar i en pose i kjøleskap i en ukes tid. Ha i salat, på skiva eller i suppe.

tirsdag 7. oktober 2008

Enkel ertesuppe


Ertesuppe av frosne erter er god og sunn hurtigmat. Selv posesuppe slår ikke denne tidsmessig, og selvsagt ikke når det gjelder smak! Snøggmat for meg og Silje, som hadde en time mellom jobb og korøvelse.

Ertesuppe
(2 personer)
1 gul hakket løk
2 fedd hakket hvitløk
1 ss olje
1 terning grønnsaksbuljong eller 1 ss buljongpulver
1 ts flaksalt
pepper
2,5 dl vann
250 g fryste grønne erter
5 dl havremelk
persille

Fres hakket løk og hvitløk myke i olje i en gryte. Tilsett buljong, salt, pepper, vann og erter og kok i 5-10 min. Miks suppen med en stavmikser. Ha i melk, varm opp og servere gjerne med kokt egg delt i to, samt frisk persille. Og godt brød. Kanskje med pesto på?

mandag 6. oktober 2008

Sennepsfisk med tomat


Hvit fisk er egentlig best. Hvit fisk kan bli hva du vil.
Idag ville jeg at den skulle bli en sennepsfisk med tomat. Den ble med på det.
Det ble Siri og jeg glade for. Vi nøt den mens vi snakket om matnerderi i det lange og det brede.

Sei med tomat og sennep

(2 pers)
400 g seifilet delt i 4 stykker
sitronsaft
2 løk
3 tomater
1 dl matfløte (el. soyafløte)
1 ss fransk estragonsennep
frisk persille
salt, pepper

Del løken i skiver og stek sakte i olje til den blir myk. Legg den i bunnen på en smurt ildfast form. Del tomater i skiver og legg over løken. Legg på fiskefiletene og drypp over sitronsaft. Salte og pepre. Bland fløte, sennep og hakket persille, hell over. Stek på 200 grader i 15-20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og det lukter estragon helt ut i gangen. Ha gjerne over enda mer persille.
Jeg serverte med presset potet og salat med kikerter og sennepsdressing.

fredag 3. oktober 2008

Laks og epler i en skuff


Fransk laxlåda het denne retten da jeg fant den i et hefte i en svensk matbutikk for noen år siden. Låda betyr jo skuff?
Javel, jeg puttet laks og epler i skuffen, og serverte til Eli på denne regntunge fredagskveld, som egnet seg best til mat og fredagsunderholdning. Og alt man kan putte epler i om høsten, tar jeg imot med åpne armer.

Fransk laxlåda
(2 pers)
250 g laksefilet
1/2 ts salt
1 purre
1 stort eller 2 små norske epler
1,5 dl matfløte
2 ts fransk sennep
friske urter, f.eks oregano, timian, gressløk

Skjær laksen i terninger og strø over salt. Skjær purren i skiver. Kjerne ut eplene og del i terninger, men ikke skrell dem. Legg alt i en ildfast form. Bland fløte, sennep og urter, og hell over. Stek i midten av ovnen på 225 grader i ca 15 minutter, til fisken er ferdig, eplene møre og fløten skummer litt.
Vi serverte med presset potet og en enkel salat med olje-eddik-sennepsdressing.

Skåldet frøbrød


Hvis man skålder grovt mel og frø før man baker, holder brødet seg etter sigende saftig lenger. Nå vet jeg enda ikke hvor lenge dette brødet vil holde seg, men godt ble det iallefall, med gode frø til å tygge på.

Skåldet brød
(1 stort brød)
2 dl grovt rugmel
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl havregryn
2 toppede ts salt
5 dl kokende vann

1/2 pk gjær
2 dl lunka vann
9-10 dl siktet hvete eller spelt
1-2 d dl mel til utbaking
1 egg til pensling
solsikkefrø til topping

Bland alt i første avsnitt av ingredienslisten, rør rundt, og la stå tildekket i 1-2 timer. Løs deretter opp gjæren i vannet, og bland det i bakebollen. Tilsett 9-10 dl mel, rør godt og la heve i 1 time.
Strø 1-2 dl mel på kjøkkendisken og kna deigen godt. Form den til en tjukk rull, og legg på bakepapirkledd plate. Hev i 30 min, pensle med egg og strø på solsikkefrø. Stek på 250 grader i 15 minutter, senk varmen til 150 grader og stek i ytterligere 25-30 minutter.
Brødet ble litt lavere enn planlagt, men det var fordi det fløt litt ut i bredden, det ble luftig likevel. Neste gang bruker jeg nok heller brødform, så får det en mer brødskivevennlig størrelse.

torsdag 2. oktober 2008

Tørket sopp


Er du så uheldig å ha plukket mer traktkantareller enn du klarer å spise?
Ikke fortvil!
Rens soppene, legg dem utover en avis, vent i 1-2 dager, og putt dem i et glass. Sett glasset i skapet så soppene får det mørkt og trygt.
Når du plutselig vil ha sopp likevel, legger du dem i kald vann i 30 minutter. Vannet skal akkurat dekke soppen. Bruk gjerne bløtleggingsvannet i maten.
Voila!

Lett, lekker og lettvint müsli


Jeg fortsetter retrotrenden, og rister idag min egen müsli.
Ikke at müsliristing nødvendigvis må karakteriserers som retro, men jeg fikk idéen til dagens
müsli i kokeboka "Lett, lekkert og lettvint" fra 1984. Der står det at man skal ta seg tid ved frokostbordet, for stress før "maskineriet" er igang er verken bra for kropp eller sjel.
Jeg kunne ikke vært mer enig, jeg som er en frokost-fan.
I 1984 puttet man cornflakes i müslien.
Cornflakes har falt litt i skyggen av alle multigrainflakesene de siste årene, og jeg er glad for å kunne dra den frem i lyset igjen. Cornflakes gir müslien crisp!
Ellers har jeg bare hatt i litt ulike korn og gryn etter eget forgodtbefinnende, og erstattet de tradisjonelle hasselnøttene med pistasjekjerner.
Egentlig hadde jeg tenkt å bytte ut rosinene med tranebær også, men det hadde de ikke på rimi. Det får bli neste gang.

Müsli
6 dl store havregryn
4 dl speltflak
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl grovhakkede usaltede pistasjekjerner
en stor klype flaksalt
1 ss rapsolje
1 dl rosiner
3 dl cornflakes

Bland korn, frø, nøtter, olje og salt og legg jevnt utover i en langpanne. Stek på 200 grader i 15-20 min til det begynner å lukte godt, og det ser litt gyllent ut. Rør rundt noen ganger underveis.
Avkjøl, bland med rosiner og cornflakes, og legg i lufttett glass eller boks.