søndag 29. juni 2008

Grønn risotto


A la Silje.
Risotto har aldri vært min greie. Jeg lagde en gang en med skalldyr, men den ble veldig seig, og smakte gjennomtrengende av skalldyrsaft. Men jeg elsker det når jeg spiser det i et av risottoens opphavsland!
Silje lager sånne lette, luftige risottoer som ikke legger seg som en klump i magen. Jeg fikk være Siljes lille læregutt, og noterte flittig mens hun holdt sleiva, hvitvinen duftet på kjøkkenet, og hun røpet en av sine yrkeshemmeligheter:
Hun bruker lankornet ris istedenfor aborioris!
Italienerne ville vel rynket på nesen, men den langkornete gjør risottoen mindre klissete. Dette oppdaget Silje ved en tilfeldighet, det var mest fordi hun ikke gadd å kjøpe aborioris når hun hadde så mye "vanlig" ris i skapet.

Grønn risotto
1 purre
2-3 fedd hvitløk
3 dl jasminris
2 dl hvitvin
2-3 buljongterninger
minst 1,5 dl kokende vann
1 squash
200 g sopp
masse hakket persille
god, revet parmensan
pepper?

Egentlig skulle vi asparges oppi også, men det glemte vi å kjøpe selv om det sto på handlelappen.

Skjær purre i tynne ringer og hakk hvitløken. Stek det blankt i en blanding av olje og smør. Tilsett risen og blank den også litt.
Hell over hvitvin, det freser, damper og lukter himmelsk!
Bland 2 buljongterninger med ca 1 liter kokende vann. Hell i en slump av den varme buljongen hver gang væsken i gryta har kokt inn. Vær tålmodig. Rør ofte. Når du har brukt opp buljongen, smak til om du bare vil tilsette kokende vann videre, eller om du trenger en buljongterning til.
Imens freser du sqashbiter og sopp og legger til side. (Hvis du har litt asparges på lur, koker du dem i et par minutter).
Når risen er myk og god og tykk og virker ferdig (Silje hadde ikke noe eksakt svar eller koketid her), smaker du til med pepper, blander i grønnsakene, rører inn masse persille. Ha i parmensan også, eller sett den på bordet så man kan ta på selv.

Læregutten lagde en salat til, som besto av romanosalat, nektarin, agurk, avocado og tomat. Og en vinagrette
av sennep, olje, eddik, sitron, honning.

Server risottoen med parmensan, salat + vinarettette, salt og pepper på kvern.

Kine hadde kommet på hyttebesøk, og hadde med seg en portugisisk vin, utplukket av hennes portugisiske svoger Rui. Den het Colheita Seleccionada.
Cool og heit på én gang altså.




Ingen kommentarer: