torsdag 18. september 2008

Indisk kokos-dal m/chapati


Det finnes en klubb som heter klubb-klubb. Det er en åpen og inkluderende klubb. Det er flest svensker der. Forrige uke var klubb-klubb ute og plukket kantareller, og da ble vi enige om at vi ville ha et linseprosjekt i klubb-klubb.
Jeg var førstemann ut, og laget indisk linsesuppe med kokosmelk servert med nystekte chapati.
Oppskriften på dal er en kombinasjon av 3 oppskrifter jeg kom over, som alle påberopte seg å være indiske. Hvorvidt min trippelkombinasjon kan kallles indisk, blir opp til inderne selv å bedømme. Godt var'e!

Dal
(4 pers)
2,5 dl røde linser
12 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
2 sjalottløk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 stor rød chili uten frø, hakket
2 ts hakka ingefær på glass (eller en bit)
2 ts gurkemeie
1 ts garam masala
1 boks lett kokosmelk
1 ts salt
150 g grønne bønner
(2 ts honning)
fersk koriander
limebåter

Skyll og kok linsene i 10-15 minutter i vann /m buljongterning.
Stek løk, hvitløk, chili, ingefær og tørre kryddere i olje i noen minutter til de blir myke og duftende. Ha deretter i kokosmelk og salt.
Hell blandingen i linsegryten, putt oppi rensede grønne bønner delt i biter,
og kok sammen noen minutter.
Smak til om du trenger litt honning for å balansere smaken.
Sprut i litt limesaft, dryss over hakket koriander, og servere med masse limebåter og mer koriander i en skål.
Bak også gjerne chapati til!

Chapati

(8 små brød)
250 g sammalt fint hvetemel (eller sammalt spelt)
1 dl vann
1 ss olje uten smak (eller ghee skulle man vel hatt...)
1 ts salt

Bland ingrediensene, og elt deigen godt med hendene. Den skal være ganske fast, men hvis den er smulete kan du tilsette bittelitt mer vann. La den hvile ca 15 minutter om du har tid.
Del i 8 biter, og kjevle tynt, tynt. Stek én av gangen i tørr, glovarm panne noen minutter på hver side, til brødet blir gyllent og prikkete.
Legg dem under et klede så de holder på fuktigheten til du serverer dem. (Men lag dem rett før!)

Ingen kommentarer: