onsdag 24. desember 2008

Sildebrød


Dette brødet baker jeg alltid til jul. Det er pepperkakefarget, litt søtt og krydret, det holder seg lenge og er perfekt til sild. Og til geitost.

Sildebrød
(2 stk)
1/2 pk gjær
2 ts salt
1 dl mørk sirup
1 flaske (0,33 dl) øl (gjerne mørkt)
2 dl vann
1 dl rapsolje (eller annen nøytral)
2 ss malt pomeransskall
1 ss mortrede fenikkelfrø
1/2 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 liter siktet rug
4 dl siktet hvete (eller spelt)
(kaffe til pensling)

Smuldre gjæren i en bolle og tilsett salt, sirup og øl. Rør og la stå i 5 min.
Ha i vann, olje, krydder og rug og bland godt. Tilsett hvete/spelt og kna godt.
Legg deigen i ren bakebolle, dekk med plast og hev over natten i kjøleskapet.
Dagen derpå knar du deigen på benken og former den til to runde brød. Hev på plate i 30 min.
Varm samtidig ovnen til 200 grader. Pensle brødene med vann eller kaffe og stek i ovnens nedre del i 35-40 min. Avkjøl innkledd i håndduk.

Ingen kommentarer: