fredag 30. januar 2009

Daktyla


Gresk landbrød. Jeg lagde det som tilbehør til den greske fiskeretten psari plaki.
Skal det være gresk så skal det være gresk.
Daktyla betyr visstnok fingre. Det ser ut som fingre som ligger ved siden av hverandre og danner et brød. Javel... Det må isåfall være fete, greske bakefingre.

Daktyla
(1 brød)
1/2 pk fersk gjær
3 dl lunkent vann
1 ss melk + litt til pensling
1 ss olivenolje
1 ss flytende honning
1 ts salt
350 g siktet hvetemel (eller spelt)
75 g sammalt hvete (eller spelt)
75 g finmalt maismel (fåes i alle innvandrerbutikker)
sesamfrø til pynt

Løs opp gjæren i litt av vannet, tilsett deretter resten av vannet, olje, melk, honning og salt.
Bland de tre melsortene, og tilsett litt etter litt av melet i væsken til du har en smidig, men ikke for fast deig. Kna godt med hendene.
Hev tildekket til dobbel størrelse, 1-1 1/2 time.
Slå deigen sammen på kjøkkenbenken, la den hvile 10 min. Del den deretter i 6 deler, som du legger inntil hverandre på en bakeplate, slik at det liksom blir et helt brød, men oppstykket.
Etterhev i ca 20 min til dobbel, pensle med melk og strø over sesamfrø.
Stek på 220 grader i 20-30 min til det lyder hult når du banker. Avkjøl på rist.
Godt til å suge opp kraft med og å dyppe i tzatziki.

Ingen kommentarer: