søndag 9. november 2008
Rugbrød med gulrot og byggryn
Dette brødet er laget med utgangspunkt i et brenneslebrød. Det er dårlig med brenneslevekst i Iladalen på denne tiden av året, så jeg erstattet brennesle med gulrot. Gulrot er jo en velkjent saftig-brød-ingrediens. Til sommeren kan brenneslen få vise hva den er god for i brødsammenheng!
Tips: Har du en eggehvite til overs? Setter du den i et glass i kjøleskapet i det uendelige før du innser at du aldri får bruk for den og likegjerne kan kaste den?
Putt den heller i brøddeigen!
Det gjør brødet luftigere; det øker heveegenskapene.
Særlig rugbrød, som har en tendens til å bli litt tungt.
Hvis du ikke vet når du skal bake neste gang,
kan du rett og slett fryse eggehviten ned.
Rugbrød med gulrot og byggryn
(2 stk)
2 revne gulrøtter
5 dl kokende vann
1 ts salt
1 dl bygggryn
2 dl vann
1 pk gjær
1 ts salt
ca 12 dl siktet rug
Hell det kokende vannet over salt og gulrøtter og la stå. Kok bygggryn i 2 dl vann i 10 min. Bland med gulrotblandingen og la alt hvile til det er 37 grader varmt.
Smuldre gjæren i en bolle, ha i salt og gulrot-bygg-blanding. Rør 11 dl av melet godt inn, det skal være forholdsvis klissete.
La heve tildekket i 45 minutter. Slå deigen sammen i bollen, rør inn 1 dl mel til.
Fordel deigen i 2 brødformer ved hjelp av sleiv og slikkepott.
Glatt ut overflaten og etterhev i 40 minutter. Stek på 220 grader i 35-45 min.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar