onsdag 6. mai 2009

Molinogrøt


Del 3 i grøtprosjektet: molinogrøt.
Aner ikke hvor navnet kommer fra, og prøvde å søke det opp på nettet. De eneste treffene jeg fikk var navn på ulike spanske feriehoteller. En spansk feriegrøt altså?
Men jeg hadde nå fått en spansk ledetråd, slo videre opp i en spansk ordbok, og fikk følgende oversettelse: fabrikk, male, mølle.
Aha, det gir mening. Grøten er jo lagd av mel! Men hvor kommer feriehotellene inn i bildet...?

Dette er uansett en grøt som gir magen en real fiberstart på dagen- tørkede frukter og frø, som kan varieres etter smak og behag. Når den koker lukter det søt aprikos på hele kjøkkenet, og frukten gir grøten så mye sødme at man ikke behøver annet enn litt god kald melk på.

Buenos días
!

Molinogrøt
(1 pers)

2,5 dl vann

2 strimlede aprikoser

1 ss rosiner

1,5 ss linfrø

- - - - - - - - -
1/2 dl sammalt hvetemel

salt

Legg frø og frukt i bløt i vannet over natten. Neste morgen koker du det hele opp, pisker inn melet, har i litt salt og lar grøten koke i 7-10 minutter. Servere med melk.

1 kommentar:

Unknown sa...

Pajalagröt också kallad Molinogröt
Ursprungsreceptet komponerades av en Vera Niemi på Pajala sjukhem.
Hon använde grahamsmjöl i stället för fiberhavregryn.
Den här gröten har börjat serveras i många äldreboenden, ibland med en snaps till eller ett snapsglas med rapsolja.
Serveras i dag på många sjukhem och sjukhus i Sverige.

Ingredienser
4 portion
Dag 1
½ dl linfrön
½ dl russin
½ dl torkade aprikoser (hackade)
½ dl katrinplommon (hackade)
½ tsk salt
7 dl vatten
Dag 2
1 dl havrekli
2 dl havregryn
Kokas under omröring 3 minuter.
Kan uppbevaras i kylskåp flera dagar. Ätas varm eller kall.