lørdag 28. februar 2009

Yiemista


Fyllte grønnsaker på gresk vis.
Ikke et hårstrå skal være tilfeldig plassert på en brud. Eli og jeg satte ingen brudekrone på Ida-verket, men vi stakk siste hårnåla i høystakken.
Imens sto Yemista i ovnen og godgjorde seg.

Fyllte grønnsaker
(3 pers)
3 paprikaer, gjerne i hver sin farge
3 store tomater
1 hakket rødløk
1 skivet selleristilk
1,5 dl hakket bladpersille
2 dl ukokt ris
2 ss olivenolje + 2 ss ekstra
1 ts tørket mynte
1 ts salt, 1/2 ts pepper
3 poteter i båter
2 ss smeltet smør
saften av 1/2 sitron
2 dl vann

Sett ovnen på 200 grader.
Skjær et lokk av paprikaene og tomatene. 
Kast paprikafrøene, men skjær foriktig av "halvveggene". Hakk dem. 
Grav ut innholdet av tomatene med en spiss teskje. 
La det lande i en skål. 
Hakk tomatkjøttet og spar på saften.
Ha paprikahakk, tomatkjøtt og halvparten av tomatsaften i en bolle. 
Bland i ris (ukokt), løk, selleri,  persille, 2 ss olje, paprikapulver, mynte, pepper og salt.
Sett de uthulte tomatene og paprikaene i en smurt ildfast form.
Fyll risblandingen i dem, ikke høyere enn til kanten på grønnsakene. Fordel potetbåtene rundt.
Kok opp vannet, tilsett 2 ss smør, 2 ss olje, resten av tomatsaften og sitronsaft.
Hell blandingen oppi grønnsakene og på potetene. Sett lokket på tomater og paprikaer.
Dryss på salt, særlig på potetene. Stek i 1-1,5 time, til grønnsakene er møre og litt mørkflekkede, og risen er kokt. Legg over folie mot slutten om nødvendig. 
(Jeg brukte fullkornsris, 
og tenkte ikke på at den tar lenger tid å koke enn vanlig ris...)
Ikke servere retten glovarm. Skru av ovnen og la den hvile minst 15 minutter.
Servere med salat.

Ingen kommentarer: