søndag 22. februar 2009

Sjokoladefondant


Man får det overalt nå for tiden, sin egen lille flytende sjokoladekake. Men hva betyr egentlig fondant? Har det noe med at det er flytende å gjøre? Fondue er jo flytende? Jeg slo opp på fransk først, og fikk oversettelsen bløt sjokoladenougat. Deretter engelsk: candy made of a thick creamy sugar paste. Jaha. Ble ikke så mye klokere. Godt er det iallefall!

Vi drakk ut Ida hjemme hos meg igår kveld, og serverte sjokoladefondant med is og varme bær som en avslutning på en festlig 3-retters meny. Bruden ble rørt av å få sin egen lille myke sjokoladedessert.

Sjokoladefondant
(10 stk)
150 g smør/margarin
150 g mørk kokesjokolade
5 egg
60 g sukker
60 g mel
10 store muffinsformer

Del smør og sjokolade  i biter og smelt over vannbad. Pisk eggedosis av sukker og egg. Det er mye egg ift. sukker, så det er ikke sikkert eggedosisen blir så tykk som du forventer. Bland sjokolade- og smørblandingen i eggedosisen, tilsett mel gradvis mens du rører til en jevn røre.
Hell i store muffinsformer og stek på 250 grader i 4-6 minutter. Pass på som en smed, fondantene må ikke steke for lenge! De skal så vidt få en hinne på toppen.
Servere med is og bær eller frukt.

3 kommentarer:

Strekker sa...

Fin blogg du har!
"Fondre" er fransk for "å smelte" - "fondu(e)" betyr "smeltet" (hankjønns-/hunkjønnsform), og "fondant" betyr "smeltende". Så du var inne på noe - og en god sjokoladefondant er jo nettopp smeltende.

dina sa...

Takk for både ros og fransk veiledning!
Dekkende navn for en herlig sjokoladefontant altså.

Strekker sa...

Fransk OG god mat er det beste som fins. :)