tirsdag 22. september 2009

Blomkål og byggsalat


De har fått byggris i norske butikker! Før har jeg bare kjøpt det i sverige. Bygggryn er veldig gode, og når de heter byggris er de forbehandlet og kuttet, og trenger bare koke 12-15 minutter.

Idag fikk den bli basisen i dagens svært heldige versjon i kategorien middag-rasket-sammen-mellom-skole-og-kor.

Blomkål og byggsalat
(1 pers)
50 g tørr byggryn
1/2 blomkål
2 små gulrøtter
frisk persille
1/2 fedd hakka hvitløk
sitronsaft av 1/4 sitron
1 stor ts sennep
1 ts honning
1 tomat
en håndfull usaltede peanøtter
1 egg

Kok byggrynene etter pakkeanvisningen.
Damp gulrotbiter og blomkålbuketter til de er passelig møre. Kok egget.
Bland en dressing av hvitløk, sitronsaft, sennep og honning, rør inn i de kokte grynene.
Ha i blomkål, gulrot og persille og tomatbåter.
Topp med peanøtter og eggebåter.

søndag 20. september 2009

Grillet paprikasuppe


Mamma og jeg skulle lage spontan søndagsmiddag idag, og mens vi gikk rundt i innvandrerbutikken fikk så jeg lyst til å lage paprikasuppe. Det hadde jeg aldri laget, men jeg liker så godt grillet paprika, og kjøpte inn noen ingredienser jeg synes kunne passe sammen med paprika.

Det ble en varmende høstfarget suppe, vi fikk røsket opp i snufsete neser og kalde tær, pappa måtte sågar ta av seg genseren.

Grillet paprikasuppe
(3 personer)
3 røde paprika
1 løk
2 fedd hvitløk
1 chili
1 boks hermetiske tomater
5 dl vann
1 dl hvitvin
1 terning grønnsaksbuljong
1 ss balsamicoeddik, gjerne cremet
2 ss hakket fersk rosmarin

Skjær paprikaene i halve, ta ut frøene og legg dem med skinnsiden opp på et bakepapir høyt opp i ovnen. Sett grillfunksjonen på fullt, og la paprikaene grille til de er brunsvarte i skinnet. Legg dem i en plastpose i kjøleskapet i 15 minutter. Dra så av skallet og skjær i biter, (men spar en halv til pynt på suppa til slutt).
Grovhakk løk, hvitløk og chili (uten frø), stek myke i en gryte i litt olivenolje.
Tilsett grillet paprika, hermetiske tomater, vann, buljongterning, vin, balsamico og rosmarin.
La koke i 15 -20 minutter.
Mos suppa med stavmikser, kok opp igjen, og strø over paprikaremser.
Servere gjerne med en rømmeklatt, mammas hjemmebakte rundstykker og rødvin.
Og den ultimate høsdessert: Ovnsbakte epler med is. Ah.

lørdag 19. september 2009

Mangosorbet


Verdens enkleste sorbet!
Da jeg var hos Birgitte og Morten på Flekkerøya forrige helg, disket Morten opp med dessert; Eldorados Smothiemix bestående av frossen banan, mango og ananas, blanda i blenderen med litt eplejuice, og vips hadde vi sorbet.

Jeg har ikke funnet sånn smothiemix selv, men kjøpte frossen mango på Ica, og blandet med fersk banan og litt appelsinjuice. Fantastisk myk, kremet sorbet, som balsam for hals og mage, og lagd på 3 minutter med stavmikser.
Serverte den både til Kristine Kusine igår, og Kine og Silje idag.

Mangosorbet
250 g frossen mango i biter
1 banan
litt appelsinjuice

Del bananen litt opp, ha i en bolle med mango og en slump juice (ikke så mye at det blir smoothie) og mos med stavmikser. Servere og spis med det samme!

onsdag 16. september 2009

Dr. Crank knar


I flere ulike bakebøker har jeg lest om dr. Cranks brød og dr. Cranks rundstykker.
Dr. Crank meg her og dr. Crank meg der. Hvem var egentlig denne dr. Crank om jeg tør spørre?
Antagelig en lege som i samme ærend som den mer berømte dr. Kneipp ville gi sunnere brød til folket.
Men dr. Crank stakkars høres jo ganske syk ut selv... Kanskje han bakte egen medisin?
Han lagde iallefall veldig enkle, grove brød, kun med sammalt hvete. Han gadd ikke forheve deigen, denne skrale mannen, så rundstykkene hans er kjapt levert.

Mitt nye konsept er å bake rundstykker istedenfor brød. Når man er bare én person spiser man ikke opp et halvt brød engang før det blir tørt. Man kan såklart fryse ned brødet i skiver, men da faller ofte skorpen av.
Rundstykker kan man bare ta opp av fryseren om kvelden, og så smøre den herligste matpakke neste morgen, hvor majonesen og tomaten faktisk holder seg inni brødet istedenfor å bli igjen på mellomleggspapiret.
Heretter skal det bli morsomt å spise sin mat selv om den ikke ligger på fat!

Dr. Cranks rundstykker
(10 stk)
1/2 pk gjær
3,5 dl lunkent vann
1 ss honning
1 ts salt
ca 7,5 dl sammalt hvete el. spelt

Smuldre gjæren i en bolle, ha i honning, salt og ca 1 dl av vannet. Still bollen i 10 min på et lunt sted, til det begynner å boble. Hell deretter i resten av vannet, og melet litt etter litt. Kna til en smidig deig.
Trill ut 10 boller, legg dem på bakepapirkledd plate og trykk dem litt flate med hendene.
Hev tildekket i 30 minutter, pensle dem med melk og stek dem deretter i 20-25 min på 200 grader.
La rundstykkene avkjøle under et håndkle.

onsdag 9. september 2009

Linsesuppe


Det er ikke lett å være student når man har så mange venner i mammapermisjon.
"Lesedager er ikke det samme som fridager!" sier jeg strengt til meg selv.
Men når de spør om jeg vil gå en tur eller spise lunsj, hvor er selvdisiplinen da...?
Alle må jo faktisk ha lunsj, ikkesant.
Selv om en mammapermisjonslunsj varer betydelig lenger enn en brødskive kastet nedpå over matteboka, gir den uvurderlig energi og motivasjon som matten aldri kan erstatte.

Når Ida og jeg har mammalunsj lager vi alltid noe ordentlig. Sånn som svenskene gjør.
Idag kom hun og lille Thelma hit, og jeg slumpet sammen en linsesuppe.
Enkel, mettende og lykkeskapende lunsj. I love you mammies!

Linsesuppe
(2-3 pers)
1 gul løk
1 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater (jeg liker best de hele)
5 dl vann
2 ts buljongpulver
1/2 ts chilipulver
1/2 ts spisskummin
1 dl røde linser
1 gulrot
en håndfull voksbønner
bladpersille og sitronbåter

Skjær løk i båter, grovhakk hvitløk. Stek myke i litt olje i en gryte.
Tilsett hermetiske tomater, vann, linser, buljong og krydder.
Kok opp og la småkoke under lokk i ca 20 min.
Ha i gulrot i tynne strimler og voksbønner i biter etter ca halve koketiden.
Dryss over bladpersille og servere med hjemmebakst og sitronbåter.

søndag 30. august 2009

Steinbit med appelsin-kantarell-linser


På Rema kostet steinbitfilet mindre enn torsk. Da kunne studentene Kristine kusine og Dina fleske seg med litt mandagsluksus. I tillegg var det tilbud på kantareller på Sagene torg, o lykke.
Vi spiste forferdelig sakte, for vi hadde så masse å fortelle hverandre, og man snakker da vitterlig ikke med mat i munnen.


Vi glemte likevel ikke å smake på de sporadiske munnfullene, og kunne konstatere at kantarellene var så gode at de gjennomsyret hele måltidet med sin himmelske smak. Vi må komme oss på sopptur snart.

Steinbit med linsesalat

(2 pers)
4 biter steinbit à 100 g
1 liten rødløk
100 kantareller
2 dl tørre grønne linser
1 appelsin
1 avocado
sitronsaft, salt, pepper
bladpersille

Skyll linsene og bløtlegg dem i 30 minutter. Hell av vannet, og kok i 4 dl nytt vann med litt salt, 20-30 min. La dem renne godt av i et dørslag.
Hakk rødløken og stek den myk sammen med rensede kantareller. Bland med linsene.
Skjær appelsinen fri for hvite kanter, del i biter. Grav ut avocadokjøtt med teskje. Bland begge deler ned i linsesalaten sammen med bladpersille. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Ha fiskeurtesalt på steinbitfiletene, og stek dem raskt i panne.
Servere fisken oppå linsesalaten, gjerne med en haug lettkokte voksbønner.

fredag 28. august 2009

Laks med quinoasalat


Jeg fikk kokeboken Saltå Kvarn av Karin til bursdagen min.
"Har hun ikke nok kokebøker nå?" spør du naturlig nok.
Hehe, jo, men noen spesielt utvalgte kan likevel tilføre noe nytt. Denne bugner av korn og linser og bønner og surdeigsbrød, og jeg begynner å sikle når jeg leser den på sengekanten!

Ikveld hadde jeg Karin og Eli på fredagsmiddag og vin, og jeg lot meg inspirere av en quinoasalat med laks. Eli hadde aldri smakt denne lille urten med hale på. Saltå Kvarn kunne fortelle oss at indianerne brukte quinoa som basismat, men Eli kunne vel aldri passert som indianer.

Jeg har stadig vekk grønnsaksskuffen full av voksbønner fra Nesøya, og sammen med laks og salat ble det en fargerik middagspalett. Desverre ble bildet for mørkt i det regnfulle augustmørket, og leseren bes bruke sin egen fantasi ved hjelp av et utvalg av ingrediensene på bildet...

Laks med quinoasalat
(3-4 pers)
4 laksefileter
salt, pepper og "fiskeurtesalt"
-------------------------------
1 dl tørr quinoa
1/2 agurk
1 rød paprika
1 liten rødløk
1 boks svarte bønner
saft fra 1/2 sitron
bladpersille
salt, pepper

Skyll quinoaen i lunka vann (for å få bort den litt bitre smaken). Kok opp 2 dl vann, ha i quinoaen, kok under lokk i 15 min. Ta av platen, rør i litt salt og la quinoaen godgjøre seg noen minutter under lokk.
Skjær løk, paprika og agurk i små biter og rørestek dem noen minutter i litt olje. Bland med quinoa, skylte svarte bønner og bladpersille. Ha i sitronsaft, salt og pepper.
Strø salt, pepper og ev. litt fiskeurter på fiskefiletene, og stek i panne til de er gjennomstekte.
Servere fisk og salat med en haug lettkokte voksbønner og hvitvin.