mandag 30. juni 2008

Rissalat med mango og reker 2


I dag presenterer jeg mitt alter ego; Kitchenaid
Kitchenaid er kokken du kan tilkalle når nøden på kjøkkenet er stor, når du står i fare for å sulte foran brødboksen. Dette kan skje de mest matkyndige av oss.
Mitt adoptivpar Eli og Einar var idag helt ute å kjøre, den ene på sofaen, den andre med hodet i et cd-cover.
Kitchenaid kjente vibbene av middagsvegring helt ned til 
sitt eget kjøkken, hun hev seg på sykkelen, 
rev med seg noen varer fra prix og kiwi, 
og blandet sammen en oppskrift basert på eget arkiv.

Kanskje litt unødvendig å skrive om samme salat igjen... Men dette er et slags metainnlegg kan du si. Jeg brukte nemlig min egen blogg for å finne ut hva jeg skulle handle inn. Den ble min egen kokebok. Og salaten ble ikke helt lik, for mat er stadig i forandring og utvikling.

Rissalat med mango, reker og litt til
3 dl jasminris
500 g reker, tint og skrellet
saften av 3/4 dels lime
3/4 dels hakket kinesisk hvitløk
1 ss honning
3 ss olivenolje
salt&pepper
3/4 deler av en ganske stor mango
1/2 agurk
1 purre i skiver
solsikkefrø/gresskarfrø/pinjekjerner/flaksalt
frisk dill
mer salt og pepper
limebåter

Kok risen. Bland med rekene. Hell over dressing av olje, limesaft, hvitløk, salt og pepper. Avkjøl i den grad du orker å vente.
Rist en blanding av solsikkefrø, gresskarfrø og pinjekjerner i en panne med litt flaksalt. Legg til side, og stek purreringene såvidt møre i litt olje. 
Skjær agurk og mango i biter.
Bland grønnsakene/frukten i risen. Ha også i rikelig med oppklippet dill og ristede frø. Salte og pepre. Server med limebåter.



søndag 29. juni 2008

Grønn risotto


A la Silje.
Risotto har aldri vært min greie. Jeg lagde en gang en med skalldyr, men den ble veldig seig, og smakte gjennomtrengende av skalldyrsaft. Men jeg elsker det når jeg spiser det i et av risottoens opphavsland!
Silje lager sånne lette, luftige risottoer som ikke legger seg som en klump i magen. Jeg fikk være Siljes lille læregutt, og noterte flittig mens hun holdt sleiva, hvitvinen duftet på kjøkkenet, og hun røpet en av sine yrkeshemmeligheter:
Hun bruker lankornet ris istedenfor aborioris!
Italienerne ville vel rynket på nesen, men den langkornete gjør risottoen mindre klissete. Dette oppdaget Silje ved en tilfeldighet, det var mest fordi hun ikke gadd å kjøpe aborioris når hun hadde så mye "vanlig" ris i skapet.

Grønn risotto
1 purre
2-3 fedd hvitløk
3 dl jasminris
2 dl hvitvin
2-3 buljongterninger
minst 1,5 dl kokende vann
1 squash
200 g sopp
masse hakket persille
god, revet parmensan
pepper?

Egentlig skulle vi asparges oppi også, men det glemte vi å kjøpe selv om det sto på handlelappen.

Skjær purre i tynne ringer og hakk hvitløken. Stek det blankt i en blanding av olje og smør. Tilsett risen og blank den også litt.
Hell over hvitvin, det freser, damper og lukter himmelsk!
Bland 2 buljongterninger med ca 1 liter kokende vann. Hell i en slump av den varme buljongen hver gang væsken i gryta har kokt inn. Vær tålmodig. Rør ofte. Når du har brukt opp buljongen, smak til om du bare vil tilsette kokende vann videre, eller om du trenger en buljongterning til.
Imens freser du sqashbiter og sopp og legger til side. (Hvis du har litt asparges på lur, koker du dem i et par minutter).
Når risen er myk og god og tykk og virker ferdig (Silje hadde ikke noe eksakt svar eller koketid her), smaker du til med pepper, blander i grønnsakene, rører inn masse persille. Ha i parmensan også, eller sett den på bordet så man kan ta på selv.

Læregutten lagde en salat til, som besto av romanosalat, nektarin, agurk, avocado og tomat. Og en vinagrette
av sennep, olje, eddik, sitron, honning.

Server risottoen med parmensan, salat + vinarettette, salt og pepper på kvern.

Kine hadde kommet på hyttebesøk, og hadde med seg en portugisisk vin, utplukket av hennes portugisiske svoger Rui. Den het Colheita Seleccionada.
Cool og heit på én gang altså.




Frokostrundstykker


Før satte vi alltid kald rundstykkedeig om kvelden på hytta, og bakte dem ut om morgenen. Ferske og fine til frokost. Men det blir aldri like bra, rundstykkene kjennes alltid mer kompakte enn når de blir bakt i en svusj. Jeg slumpet derfor sammen en rundstykkedeig på en svusj mens vi spiste middag, og neste morgen varmet vi dem bare litt. Smakte fortreffelig med restene fra gårdsdagens jordbærkurv.

Frokostrundstykker
1/2 pk gjær
2,5 dl vann
2,5 dl melk/soyamelk
ca 1 dl solsikkefrø
1 ts salt
1 sprut honning
ca 3 ss olje
ca 2 dl sammalt rugmel
ca 1 dl siktet rugmel
siktet hvete eller spelt til passe deig. (ikke for fast)

Bland som til vanlig gjærdeig, hev mens middagen spises, bak ut til ca 15 rundstykker mens noen andre tar middagsoppvasken, etterhev mens kaffen trakter, og stek mens du ser på nyhetene.
225 grader, i 10-15 min, eller til det kommer en hul lyd hvis du banker under med herdede husmorfingre.



Asiatiske langekaker


Onsdag var det grått og trist, og vi fant ut at shopping i Strömstad ville være et godt alternativ til terrassen. Vi ville lage fiskekaker til middag, og på Konsum hadde de langefilet i fiskedisken. Fiskedamen sa at den var fastere i kjøttet enn torsk og sei. Godt for en fiskekake, tenkte jeg.
For å sprite opp langen (uten å ha særlig kjennskap til langes behov for oppspriting) tilsatte vi noen asiatiske smaker, lime, chili, hvitløk og ingefær.

Asiatiskinspirerte fiskekaker
350 g langefilet
1 rød chili uten frø
3 fedd hvitløk
1 bit ingefær
skall av 1 lime + litt saft
1 egg
1 ss mel
salt, pepper

Fjern bein og hakk fiskefileten fint, hvis du ikke har foodprosessor for hånden. Bland med hakket chili, hvitløk og ingefær. Ha i limeskall, men bare litt saft, ellers kan kakene bli løse. Bland i egget og melet. Salt&pepper?
Form baller med hendene, og flat dem ut på stekepanne med smør. Stek noen av gangen, og legg de ferdige i en ildfastform med folie over, som du setter i ovnen på ca 100 grader.

Nypotetsalat med frisk spinat
1/2 pk fersk spinat
6 nypoteter
4 reddiker
lime, olje, hvitløk, honning, salt, pepper

Kok nypotetene med skall, del dem i biter. Bland dem med fersk spinat og reddiker i skiver. Bland limesaft, olje, hvitløk, honning, salt og pepper, og hell over salaten.

Server kakene med potetsalaten, og gjerne matyogurt, naturell eller med litt lime.

Vi drakk chilensk hvitvin til, den skulle ha en "tropical twist", og det passet vel bra til asia!
Norske jordbær til dessert.

Polarkaker


Når man er på hyttetur har man tid til å bake sitt eget brød.
Som en variasjon til de vanlige runstykkene, ville vi prøve oss på svenske polarkaker.
Enkli skulle det være sirup i, men vi hadde bare honning på hytta.
Lettlagde!

Polarkaker
50 g gjær
50 g smør
5 dl vann
3ss honning (eg. sirup)
1 ts salt
1,4-1,5 l siktet rug

Lag deig, hev i 30 min.
Del så deigen i 20 biter, og kjevle/trykk ut hver til en flat kake. Legg dem på stekebrett, prikk dem med en gaffel, og la dem etterheve i 10 min.
Stek dem på 275 grader i 5 min eller kanskje litt mer.
Avkjøl på rist, under et kjøkkenhåndkle, slik at de blir myke og ikke sprø.

Laksepresang med appelsin og fenikkel



Sola skinte fra delvis skyfri himmel, og vi kunne spise ute.
Vi hadde forberedt laks i folie, med nytt spennende følge: appelsin og fenikkel. 
Selv om det var varmt for en stakket stund, ville vi ikke 
erte på oss værgudene ved å tenne på grillen, så vi lagde pakkene i ovnen.

Laks, fenikkel og appelsin i folie
4 laksefileter
1 fenikkel
1 rødløk
1 appelsin
4 fedd hvitløk
kruspersille
salt, pepper

Pensle 2 ark alumimiumsfolie med olje. Fordel fenikkel i strimler, rødløk i båter og appelsin i skiver på arkene. Legg 2 laksefileter på toppen av hver grønnsakshaug. Topp med hakket hvitløk, persille, salt og pepper. Lukk pakken og stek i ovn på 200 grader til fisken er gjennomstekt.
(Det pleier den å være når det dufter fisk på kjøkkenet, det stemmer alltid!)

Server laksepakkene med en salat av vestfoldsalat, lettkokte apargestopper, avocado og agurk. Press over saften av det som ble igjen av appelsinen.
Kok nypoteter.
Lag en dressing av matyogurt, persille, salt, pepper.

Vi hadde fransk hvitvin til, Vignier.
Kombinasjonen av laks, appelsin og fenikkel var virkelig supergodt!



Spinatpai med potet i bunnen


Silje og jeg dro på Hvaler. Og lagde mye mat. Først lagde vi en pai av gode
gårdsvarer vi kjøpte på Råde. "Ett magrare pajskal får du om du ersätter 75 g av smöret med 1 stor 
kokt riven potatis", sa 
vegetarboken. Vi kokte en Råde-potet. Bunnen ble sprø og fin!

Spinatpai

Bunn:
3 dl siktet hvete eller spelt
1 kokt nypotet
60 g smør
1 egg
1 ts salt

Mos poteten med mel, smør, egg og salt. Ha den i form, og forstek i 15 min på 180 grader.

Fyll:
1/2 pk spinat
1 rødløk i båter
3 hakkede hvitløksfedd
1/2 pk aspargestopper
200 g sopp
noen never valnøtter, hakket
2 dl melk/soyamelk
3 egg
persille
salt&pepper

Stek hv.løk og rødløk lett i litt olje, ha så i spinaten til den faller sammen. Legg til side, og fres soppen. Det er viktig å forsteke grønnsakene, slik at ikke paien blir vannete og slapp. Trekk apargestoppene et par minutter i kokende vann. Pisk sammen melk, egg, hakket persille, salt og pepper. Ha løk, spinat og sopp i paiskallet, hell over røra, legg aspargesen i nydelig stjerneformasjon på toppen. Stek på 200-210 grader, til paien er gyllen og fast.

Server med en salat av vestfoldsalat, persille, avocado, agurk og tomat. Vinagrette av sennep, sitronsaft, olje og honning.
Vi fortærte paien til en australsk KillaWarra, en rødvin som virkelig ble en killah på en forblåst feriedag.