søndag 17. august 2008

Skogens gull



Jeg blir kanskje mer i ekstase enn de fleste når jeg finner noe i naturen som jeg kan spise.
Om det er gulrøtter eller bønner i åkeren, urter i balkongkassen, eller bær og kantareller i skogen.
Jeg blir så glad at jeg nesten svever.

Denne helgen har folkehøyskolejentene vært på besøk på Nesøya, og på søndagstur på Brønnøya idag fant vi plutselig kantareller!
Og de var svære. Heldigvis hadde Birgit en ziplock-flyplass-pose i veska, og vi bar kantarellene hjem med tilfredse smil.
Jeg stekte dem til forrett, med rosmarin fra åkeren. Mmmm.

Rosmarinstekte kantareller
kantareller, renset og børstet
smør
salt og pepper
fersk rosmarin

Stek kantarellene i smør, olje duger ikke her!
Ha på salt, pepper og rosmarin, og fres til kantarellene er gyldne og lukter himmelsk.
Servere som de er, eller på en liten toast.

torsdag 14. august 2008

Tortilla med bønner


Spansk potetomelett.
Dette er et enkelt måltid som man raskt slenger sammen i hverdagen, men som også funker godt en helgekveld sammen god rødvin.

Tortilla
(2-3 pers)
1 løk i tynne skiver
4 kokte poteter i skiver
2 ss olje
4 egg
2 ss vann
salt, pepper
1/2 l haricots verts, kokt i et par minutter
1 boks røde bønner
persille (helst blad)

Fres løken myk på svak varme i oljen. Bruk en høy stekepanne, en traktørpanne. Legg i kokt potet i skiver, og stek noen minutter til potetene er varme.
Rør egg, vann, salt og pepper lett med en gaffel, ikke pisk.
Hell røren over løk og poteter, senk varmen, og stek i 4-5 minutter. Legg på kokte haricots og skyllte røde bønner. Rør litt forsiktig rundt så bønnene kommer litt nedi.
Når tortillaen er litt stiv i kantene, men fortsatt myk og kremete i midten, er den klar.
Strø over hakket persille og servere sporenstreks med godt brød og gjerne en salat.

onsdag 13. august 2008

Grepa Gulrotsuppe


Sesongåpningen av middagsklubben ble avholdt hos meg i dag.
Husmødrene hastet hustrige inn fra høstregnet, og husets husmor hellte het høstsuppe i hungrige halser.

Denne suppen fant jeg i et svensk matblad jeg kjøpte som buss-lektyre i sommer, en fylldig gulrotsuppe med smooth smak av kokos og tøff touch av chili.

Gulrotsuppe
(til 4)
2 store, gule løk
2 ss olje
1 terning grønnsaksbuljong
1 ts flaksalt
1/2 ts nymalt pepper
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummin
1 rød chili
5 dl vann
6 store gulrøtter
2 bokser kokosmelk, gjerne fettreduserte
frisk oregano eller annen urt

Skrell og skjær løk og gulrøtter i grove biter, hakk chili og ta ut frø.
Fres løken myk i oljen, svak varme så den ikke tar farge.
Tilsett salt, pepper, spisskummin, gurkemeie og smuldret buljong mens du rører.
Ha i chili, vann og gulrøtter, og kok i 15-20 min til gulrøttene er møre.
Mikse suppen jevn med en stavmikser, ha i kokosmelken og varm opp suppen.
Strø oregano over.

Servere med godt brød, gjerne med pesto eller ferskost til å smøre på.

mandag 11. august 2008

Hverdagsfiskepakke


Skal man lage en enkel fiskemiddag til seg selv utifra man-tager-hva-man-haver-prinsippet, slår det sjelden feil å pakke alt inn i folie og la det stå til. 
Idag hadde jeg en seifilet i fryseren, og noen grønnsaksrester i grønnsaksskuffen. Ikke så spennende i seg selv, men får de dampe sammen under samme tak, gir de kraft og liv til hverandre.

I en fiskepakke kan man ha all slags fisk, alle slags grønnsaker, rotfrukter, tomater, sukkererter, bønner, løk, purre, hvitløk, chili, sitron eller lime, friske urter. 
I juli presenterte jeg i denne blogg en raffinert og gjennomtenkt versjon med laks, fenikkel og appelsin.
Idag ble det en tradisjonell, enkel:

Fiskepakke
(1 pers)
200 g seifilet
1 stor gulrot i strimler
1/4 blomkål i små buketter
1/4 purre i ringer
2 fedd hvitløk, grovt hakket
sitronskiver
salt&pepper
fersk oregano og gressløk

Smør et ark aluminiumsfolie, bland grønnsakene og legg dem på folien i en haug. Legg fisken på toppen, og topp den med salt, pepper, sitronskiver og urter. Lukk pakken godt, og legg den gjerne i en ildfast form, så slipper du å vaske hele langpannen ved ev. lekkasje.
Stek på 225 grader til fisken er gjennomstekt og grønnsakene møre, eller til det lukter god fisk.

Servere med poteter eller ris, og gjerne en salat og en rømme/yogurtbasert dressing.

fredag 8. august 2008

Runde Rare Rulle Rug


Kan man lage fluffy rundstykker kun av rug?
Jeg ville prøve.
Jeg tok utgangspunkt i en brødoppskrift i den rødrutete kokeboken, som også kunne trilles til boller.
Nja... trille boller? Da blir de kanskje for kompakte, tenkte jeg.
Jeg brukte mindre mel enn i boka, og satset på deigforflytting hellre enn trilling.
Idéen med å ha på masse gresskarfrø, fikk jeg på Godt Brød, det får rundstykkene til å se proffe ut, synes jeg.

Og jammen sa jeg fluff! Saftige, myke rundstykker med mye smak, til tross for sitt enkle innhold.

Rugstykker
(ca 20 stk)
1/2 dl olje (el 50 g smeltet smør)
5 dl lunka vann (el melk)
1 pk fersk gjær
2 ts honning 
2 ts salt
12 dl fint rugmel
+ 1-1,5 dl rugmel til utbaking
gresskarfrø

Løs opp gjæren i vannet, tilsett olje, salt og honning.
Bland i mel, ca 12 dl, til deigen slipper bollen, men fortsatt er klissete.
Hev under plast i 30 minutter.
Deig laget på fin rug er forferdelig klissete, nesten som lim, så heretter ønsker vi å ta minst mulig på deigen. 
Ha ca 1 dl av utbakingsmelet i bollen, og rør det inn mens du slår luften ut av deigen. Hell mel på bakebordet, og hell deigen ut oppå, bruk slikkepott.
Del deigen først i 2, og hver av delene i 10 (=20). Strø gresskarfrø på en tallerken.
Bruk 2 gafler til å løfte bitene opp, dypp oversiden i frø, og lemp over på bakepapirdekket plate.
Hev i 20-30 minutter til, under plast. Sprut så litt vann eller melk på med en grillspruteflaske.
Stek på 225 grader i 10-15 min, til rugbitene er gyldne oppå, og har litt farge under. Avkjøl på rist.
(Bitene ser urovekkende rynkete ut før steking, men blir jevne og glatte under stekingen.)

I disse runstykkene kan man jo tilsette frø, kjerner, nøtter eller krydder og urter. Sirup istedenfor honning passer sikkert godt, og kanskje tyttebær? Man kan selvsagt ha andre frø på toppen også.
Dette skal bli mine basisrundstykker!

tirsdag 5. august 2008

Saft suse



Alf pleier å lage saft, like god som om den skulle vært laget av en gammel safte-og-sylte-tante.
Han har lånt Ane og Anders' saftkoker LETT-SAFT (betyr bare at den er enkel å lage), tok den med hit til meg, og prosessen var grei, det var bare å følge oppskriften på vedlagte bruksanvisning:

"LETT-SAFT benyttes i forbindelse med en vanlig kasserolle nr 24 eller 26.
Kasserollen fylles med vann til ca 3 cm fra kanten.Kanten må være jevn for å slutte tett til bunnen på safteapparatet,
så damp ikke slipper ut.
Beholderen som har avtapping i bunnen, plasseres på vannpannen. Klypen påsettes slangen.
Bærkurven fylles med bær, som legges lagvis med sukker.
Lokket må ikke tas av under prosessen. Først når saftetiden er omme tappes saften på sterile oppvarmede flasker."


Vi tok 2 kg solbærbær, la dem lagvis med 600 g sukker, steriliserte 7 flasker fra sodastream-brusmaskinen (à 2,5 dl), lot det koke og syde en stund, og deretter hadde vi faktisk saft, som vi fyllte i flaskene.

(Vi var litt i tvil om hvor lenge det skulle stå der og dampe, for vi fikk jo ikke lov til å løtfe på lokket. Men vi gjorde det likevel, og det dryppet ikke mer, så da sa vi til hverandre at nok var nok.)

Fried Rice the Chinese way


Håper ingen kinesere arresterer meg for denne påståelsen.
Denne versjonen av stekt ris er faktisk en fusion mellom en oppskrift jeg fant fra Kina,
og en fra Singapore. Nesten like innholdsmessig, jeg plukket bare det beste fra hver.
Det som ga meg en aha-opplevelse, var derimot den kinesiske fremgangsmåten.
Jeg pleier å tilsette egget til slutt, ved å skuffe unna grønnsaker og ris, og steke det i midten.
Slik har jeg alltid lest og lært det.
Problemet er bare at da blir retten litt klissete og klebrig, jeg synes ikke jeg oppnår den luftige, fine konsistensen som man får når man spiser stekt ris ute.
Kina derimot, foreslo å steke en slags eggerøre først, legge denne til side, og blande den i til slutt.

God mat til meg og bror.

Fried Rice
(2 pers)
1-2 egg
1/2 løk i båter
1/2 kinesisk hvitløk (el. 2 fedd vanlig) i tynne skiver
2 vårløk el. 1/2 purre i ringer
2 ss olje
2 gulrøtter i små terninger
4-5 dl kokt, kald ris (2 dl rå)
200 g frosne erter
2 ss fiskesaus (ev. soyasaus)
500 g reker (ca 170 g uten skall)

NB! Risen bør være kokt og avkjølt på forhånd, gjerne fra igår. Ellers kleber den seg.
Men det går an å koke den og bare la den bli kald og avdampet altså.

Skjær opp løk, hvitløk, gulrøtter og purre. Jeg erstattet 100 g av ertene med 100 g sukkererter jeg hadde liggende, og skar disse på langs.
Pisk eggene lett med litt salt og pepper. Varm 1 ss olje i en wok eller stor stekepanne, ha i eggeblandingen. Stek og rør til det er eggerøreaktig, skjær i biter og legg til side.
Ha i 1 ss olje, rørestek løk, hv.løk, gulrøtter (og ev. sukkererter) til det er blankt. Tilsett ris og erter, og rørestek til risen er gjennomvarm. Ha i purre/vårløk, fiskesaus, eggehakk og reker. La alt bli gjennomvarmt.
Servere gjerne med soyasaus og sweet chilisauce, samt noen båter lime man selv kan skvise over.