mandag 16. juni 2008

Rissalat med mango og reker


Jeg har tenkt at jeg skulle lage rissalat en stund. Men jeg ville ha en fresh, med mye substans, ikke en sånn dvask og slafsete som jeg har sett i mange kokebøker. I helgen så jeg en oppskrift med reker og mango i kombinasjon. Det hørtes godt ut.
Så med ris, mango og reker som utgangspunkt, kreerte jeg følgende, gode rett til meg selv idag.

Rissalat med reker, bladpersille og mango
(til 1 person)

1 dl fullkornsris
200 g frosne reker
1/2 mango
2 vårløk
et par håndfuller gresskarfrø
rikelig med bladpersille

dressing:
1 ss olivenolje
saft av 1/4 lime
1 hakket fedd hvitløk
1 ts flytende honning
salt&pepper

Skyll og kok risen. Ha den i en bolle med skrellete reker. Bland dressingen, og hell over ris og reker. Bland og la det avkjøle seg litt.
Del vårløk i skrå passelige biter, skjær mango i terninger, rist gresskarfrø i tørr panne til det popper. Klipp opp persillen med en saks. Bland det lett med risblandingen. Ha på salt og pepper.
Server med limebåter.
Nam nam, salt, søtt og syrlig.

torsdag 12. juni 2008

Rørende enkel frukt med balsamico

Mamma har kjøpt en fantastisk balsamico på olivier&co. Hun fikk smake seg frem til den beste. Den er søt og tykk og avhengighetsdannnende.
Den pakistanske mangoen har slått til for fullt, og trenger egentlig ikke forsterkninger, men to ting som er så svimlende godt har sikkert ikke vondt av et samarbeid, tenkte jeg. Sammen med en perfekt moden galiamelon, ble de en himmelsk dessert.

Pakistansk mango og galiamelon med balsamico
1 galiamelon
2 pakistanske mango
tykk, søt balsamico

Skjær frukten i passelige munnbiter, bland i en bolle, og la folk selv helle over balsamico.
Drikk sterk kaffe eller rødvin.


Sitronlaks på hvit bønne-salat


Middag på Billingstad med opphavet og mammas kusine Signe.
Konsept:
Handle inn råvarer og vin, invitér en kokk (les: datter) hjem til deg, og nyt et glass rødvin i sofaen, mens kokken får frie tøyler på kjøkkenet.

Sitronlaks
Laksefilet til 4 personer
Skall og saft av en halv sitron
salt&pepper

Sett ovnen på 200 grader, del filetene i serveringstykker, legg dem i en ildfast form, strø over sitronskall, sitronsaft, salt og pepper. Stekes i ovn til fisken er gjennomstekt.

Salat av hvite bønner
2 bokser store, hvite cannelonibønner
1 eske ruccola
1 rødløk i båter
2 fedd hakket hvitløk
1 rød chili
8-10 kalamataoliven
olivenolje
sitronsaft
persille
pepper og flaksalt

Stek hvitløk, rødløk og chili (uten frø, delt i 2 på langs, og skåret i tynne skiver/ringer) i litt olivenolje til det blir mykt. Skyll bønnene og bland dem med ruccola, oliven (skjær ut steinen), litt olje og saften av en halv sitron. Ha i de stekte ingrediensene og rør forsiktig. Salt, pepper og persille til slutt.

Yogurtdressing
matyogurt
sitronsaft
persille
salt&pepper

Bland og sett kjølig til servering

Servér fisken og salaten med yogurtdressing og dampede nypoteter. Drikk hvitvin og vann med sitronbåter.

tirsdag 10. juni 2008

Byggtallerken med persille, kikerter og tofu


I kokebøker operer de ofte med tallerkenkonsepter. (Og da mener jeg ikke "tallerkenmodellen" altså).

Det er grønnsakstallerkener, salattallerkener, skalldyrtallerkener, entrétallerkener og råkosttallerkener. Min svenske kokebokguru Anna Bergenström, har en couscoustallerken, som hun beskriver som bra och verkligt god snabbmat. Hun omtaler det meste i bøkene sine som vackert eller oerhört godt. Og det er klart man får lyst på det da!

På couscoustallerkenen sin, har hun bare lekkert dandert litt dampende varm couscous, blandet med hastig frest rødløk og mildt, grovt salt, side om side med kikerter, hakket bladpersille, ruccola, fetaost, svarte oliven og tykk, gresk yogurt. Mmmm.

Inspirert av dette, danderte jeg min egen tallerken, basert på mitt kjøleskapsinnhold. Jeg gjorde et forsøk med å bytte couscous mot bygggryn, og feta mot fersk tofu.

Kokte byggryn med persille, hvitløk og sitron
(1 person)
1 dl hel bygg
olje
2-3 dl vann
1/2 buljongterning
1 fedd hakket hvitløk
en god del hakket bladpersille
en dæsj flytende honning
saften av 1/4 sitron
salt&pepper

Rist bygggrynene i litt olje noen minutter i en kjele. Tilsett dobbelt så mye vann som bygg, og litt buljong. Kok i 20-30 minutter under lokk.
Hell så over hakket hvitløk, honning, sitronsaft, ganske mye persille, og flaksalt og pepper. Bland.

Resten av tallerkenen
1/2 boks kikerter
100 g tofu i terninger
agurkstrimler
Grønne, ansjosfylte oliven
sitronkløfter

Dandér byggrynssalaten på en tallerken ved siden av tilbehøret. Server med sitron, flaksalt og pepper. Gjerne også urtesalt. Det var også godt med litt sweet chili sauce på tofuen.

Dette var en god tallerken. Tofuen var grei, men hadde hatt godt av å bli marinert og stekt slik som i gårdsdagens bønnesalat.
Det jeg vil fremheve som spesielt vellykket på denne tallerkenen er den fantastiske bygg/persille-salaten! Sammen med kikerter var den en nydelig rett i seg selv. Vakker var den også...

mandag 9. juni 2008

Stekt tofu på en seng av bønne-bønne-nypotetsalat


Hva kan man egentlig bruke tofu til? Hva smaker det, er det godt helt plain? Min erfaring på tofufronten begrenser seg til de små bitene i misosuppen. Men i min nye osteløse tilstand, måtte den prøves. Mariner og grill den!, sa vegetarboken. Jaha.
Varm tofu må vel være bra når junistormen plutselig suser.

Stekt, marinert tofu

ca 200 g tofu
2 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
2 ts sukker
1-2 ss olje
1 ss soyasaus
2 fedd hakket hvitløk

Skjær tofuen i avlange biter, bland sammen marinaden, legg i en pose og fordel forsiktig. Legg i kjøleskap i en halv time.

Stek dem i varm panne til de har fått litt farge, og legg dem rykende varme oppå salaten.

Salat av nypoteter og bønner

6 nypoteter
en god håndfull harikot verts
1 boks bønner (blanding av kikerter og favabønner)
olje
grov sennep
flytende honning
sitronsaft
et par hakkede hvitløksfedd
masse hakket bladpersille
salt&pepper

Kok nypotetene med skall, del dem i røffe biter og legg i en bolle. Bland forsiktig i bønner og lettkokte, delte haricots. Lag en dressing av sitronsaft, olje, hvitløk, litt flytende honning, sennep, salt og pepper, og vend det forsiktig rundt i salaten med masse bladpersille.

Server med sitronbåter og et glass argentinsk mandagsvin fra kjøleskap (det er lummert).

Gul, myk, deilig, pakistansk mango til dessert...

torsdag 5. juni 2008

Lun blomkålsalat


Dette er en av mine slagere. Det er så få ingredienser, men det er en hel middag i seg selv, og forferdelig sunt og godt på én gang. Jeg varierer mellom blomkål og broccoli, og mellom ulike bønner, alt etter lyst og tilgjengelighet.
Dette holder til 3-4 personer:

Blomkålsalat
2 blomkålhoder
1 boks røde bønner
1 bunt redddiker
noen gode håndfuller haricot verts
ferske urter (f.eks sitrontimian og oregano)
2 ss sennep
3 ss olje
saften av en halv sitron
en dæsj flytende honning
salt & pepper

Del blomkålen i buketter, skjær av stilkene på haricotsene og del dem i to. Kok dem i 2 min i lettsaltet vann. Ha dem i en ganske stor salatbolle. Skjær reddikene i skiver og skyll de røde bønnene i et dørslag. Bland det i salaten. Strø over urtene, hell over dressing av sennep, olje, sitronsaft, honning, salt og pepper. Vend det forsiktig rundt. server med pepperkvern og flaksalt.
Idag hadde jeg brød til, men pasta eller nypoteter er også bra.
I dagens glass var det Ramlösa med granateple.

onsdag 4. juni 2008

Tunfisksalat med pasta som gikk meg hus forbi


En sån ära! Jag får gästblogga. Försökte nämligen locka Dina på middag igår, men hade helt glömt bort att hon var långt ute i skogen och passade femton femåringar. Alltså dök hon inte upp så för säkerhets skull fotograferade jag middagen och memorerade vilka ingredienser jag använde mig av, utifall att hon kanske undrade. Så slog det mig, var det inte detta Dina bjöd mig på häromdagen, och sedan skrev om i sin blogg? Shit man. Jag trodde att jag kom på det alldeles själv.


Ingredienser:
Fullkornspasta
Körsbärstomater
Ägg
Avokado
Färsk oregano
Broccoli
En burk kikärter
En burk tonfisk
Purjolök
Lime
Pinjenötter

Koka pastan. Koka äggen (hårdkokta ska de vara). Koka även broccolin (lätt). Blanda alla ingredienser utom pinjenötter och oregano i en skål. Gör en dressing av t ex olivolja, senap, limesaft, vitlök, salt och peppar och häll över. Dekorera med rikligt med oregano och torrostade pinjenötter.
De flesta ingredienser kan egentligen bytas ut, det brukar bli bra ändå. T ex kan man använda bulgur, ris eller cous cous istället för pasta. Halloumi, mozzarella eller fetaost istället för tonfisk. Och vilka grönsaker som helst. Guacemole passar bra till, eller varför inte avocadohack. Och getosttoast!
Getosttoasten förtjänar några egna rader. Vitt bröd, vit getost, oregano, balsamvinäger och honung behövs. Osten på brödet och honungen ringlas ovanpå. In i ugnen så att getosten bakas. Lite balsamvinäger droppas på och oregano strös över. Nydelig!


Tack för mig
Karin