Dette brødet baker jeg alltid til jul. Det er pepperkakefarget, litt søtt og krydret, det holder seg lenge og er perfekt til sild. Og til geitost.
Sildebrød
(2 stk)
1/2 pk gjær
2 ts salt
1 dl mørk sirup
1 flaske (0,33 dl) øl (gjerne mørkt)
2 dl vann
1 dl rapsolje (eller annen nøytral)
2 ss malt pomeransskall
1 ss mortrede fenikkelfrø
1/2 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 liter siktet rug
4 dl siktet hvete (eller spelt)
(kaffe til pensling)
Smuldre gjæren i en bolle og tilsett salt, sirup og øl. Rør og la stå i 5 min.
Ha i vann, olje, krydder og rug og bland godt. Tilsett hvete/spelt og kna godt.
Legg deigen i ren bakebolle, dekk med plast og hev over natten i kjøleskapet.
Dagen derpå knar du deigen på benken og former den til to runde brød. Hev på plate i 30 min.
Varm samtidig ovnen til 200 grader. Pensle brødene med vann eller kaffe og stek i ovnens nedre del i 35-40 min. Avkjøl innkledd i håndduk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar