tirsdag 31. mai 2011

Byggrissalat med rød pesto


Grynsalattrenden fortsetter!

Idag ble det en rask variant med Byggris fra Mølleren. De har porsjonsposer med forkokte byggryn som koker på 12 minutter. (Ikke de ferdigkokte posene med smakstilsetning som man bare varmer opp altså!).

Det eneste som er litt tøysete, er at det må være en egen liten plastpose utenpå hver porsjon. Det er klart det gjør det enda enklere, men man klarer seg vel uten? I Sverige har de såklart både byggris, hveteris og havreris løst i pakken, samme raske tilberedning. Sverige altså...

Byggrissalat
byggris
rød pesto
friske urter
vårløk
reddiker
tomater
søtpaprika
avocado
kalamataoliven
sukkererter+limesaft+hvitløk
ristede solsikkefrø
limebåter til servering

Kok byggrisposene etter anvisning på pakken, ha i litt rød pesto, ikke sånn at det blir masse smak, bare et lite pestoslør blir godt synes jeg. Klipp over friske urter og la avkjøle litt.

Del grønnsakene i passelige biter og tilbered sukkerertene på den beste måten: Kok dem noen minutter og avkjøl dem raskt i kaldt vann, fres litt hakket hvitløk i en stekepanne, ha i de kokte sukkerertene, stek litt videre og sprut over litt lime- eller sitronsaft.

Bland grønnsakene inn i byggrisen, strø over solsikkefrø som du har ristet i tørr panne, og servere med limebåter og kanskje litt cremet balsamico?

søndag 29. mai 2011

Lun og nordisk, trendy havresalat


Jeg syr som en maskin for tiden, og da må matlagingen gå fort. Dessuten glemmer man å handle når man har stoff og tråd på hjernen.
Da er det en lykke at det man har av råvarer i krinker og kroker sammen utgjør et perfekt måltid!

Nå for tiden er jeg hektet på ulike salater basert på kokte gryn. Igår etter at karin og jeg hadde sydd utallige små plagg, lagde jeg en herlig quinoasalat til oss. Jeg har prøvd ut flere gode varianter med perlespelt, og idag ble det havre.
I tillegg til at gryn er sunt, er nordisk mat veldig trendy for tiden, og ulike gryn med grønnsaker i må jo være så nordisk som noe. (Bortsett fra gårdsdagens quinoa, den faller neppe innenfor den nordiske trend...).

Havresalat
(1 pers)
1/2 dl hel havre
1 kokt egg
2 skiver røkelaks
1 vårløk
noen håndfuller frosne erter
1/2 søtpaprika
50 g spinat
5 cherrytomater
1/2 avocado
limebåter

Legg havren i bløt i 6-8 timer. Kok opp med dobbel mengde vann og la koke i ca 40 min til havren er myk.
Fres vårløk i ringer, strimlet paprika, erter og spinat i litt olje. (Spinaten er jo egentlig best fersk, men jeg hadde frosne rester, så jeg måtte nesten varme den).
Ha litt limesaft i den ferdige, varme havren, og bland i grønnsaksfreset.
Del tomatene i båter og grav ut avocado med skje. Bland i salaten.
Servere med strimlet røkelaks og eggebåter, og sprut over mer limesaft.

fredag 27. mai 2011

Laksepasta florentine


Flott navn på en kjapp middag laget ut fra det jeg tilfeldigvis hadde i kjøleskap, fryser og på balkong.
Florentine betyr rett og slett bare at en rett har mye spinat i seg.

Pasta med laks og spinat
(1 pers)
75 g tørr fullkornsspagetti
1 ts smør
1 laksefilet uten skinn
1 vårløk
50 g sukkererter
50 g spinat
salt&pepper
1 toppet ts kapers
sitrontimian

Kok spagetti.
Skjær laksefileten i terninger og stek den i tørr panne, ikke for hardt. Legg til side.
Rørestek vårløk i ringer og sukkererter delt på langs, i litt olje.
Når de er myke tilsetter du spinat, salt og pepper, og lar bare spinaten falle sammen. Rør forsiktig inn laksen igjen så den blir varm.
Ha smøret i spagettien, legg på grønnsaker og laks og strø over kapers og sitrontimian.

fredag 20. mai 2011

Mungbønnebiffer


Jeg har lenge villet lage mungbønnebiffer etter oppskrift fra provköket.
Men så har jeg liksom ikke orket helt, siden man må legge mungbønnene i bløt i et døgn først. Denne uka klarte jeg endelig å ta meg sammen, og herre min hatt, det var jo ikke noe stress i det hele tatt!
Serverte igår på svenskeklubben, og de ble godt mottatt; saftige og gode med små kapersbombeoverraskelser inni.

Mungbønnebiffer
(4 pers)
5-6 dl bløtede mungbønner (2,5 dl tørre)
1 guk løk
1 stort fedd hvitløk
1 buljongterning
1/2 dl sesamfrø
1 ss kapers
1 revet gulrot

Kjør mungbønner (bløtlagt i ca 1 døgn) i hurtigmikser sammen med hakket løk og hvitløk, samt 1 smuldret buljongterning.
Bland etterpå inn kapers, sesamfrø og revet gulrot.
Form kaker (jeg fikk 9) og stek i rapsolje noen minutter på middels varme til de har fin, gylden farge. Legg de som er ferdige i en ildfast form med folie over og sett i ovn på 150 grader.

Jeg serverte med en perlespeltsalat og rømme-mynte-lime-honning-dressing.

lørdag 7. mai 2011

Hasselnøttburgere


Forleden dag var Karin og jeg på den nye rawfood-kaféen i Sandvika.
Vi er ingen rawfoodentusiaster, men tenkte det kunne være spennende å prøve ut kaféen, og fresht med en skikkelig grønnsakslunsj.
Begge valgte vi nøtteburger på valnøttsbrød, med ulike salater og avocadorøre til. Tilbehøret var veldig friskt og godt, bla.a gode rødbeter og spirer, men selve hovedpersonen, burgeren, var litt liten og tørr.

Jeg bestemte meg for å prøve hjemme. Fant et utgangspunkt i en vegankokebok, og mikset og trikset litt utifra det.
Det ble saftige, gode burgere med god nøttete tyggemotstand. Nesten litt søte ble de faktisk.

Nøtteburgere
(4 burgere)
65 g hasselnøtter
1 gulrot
1/2 løk
en håndfull hakket persille
30 g havregryn (lettkokt type)
2,5 dl vann
1/2 terning grønnsaksbuljong

Kjør nøttene grovt i stavmikser. Rasp gulrot og løk.
Bland det med persille i en bolle.
Kok opp vann og løs opp buljongterningen.
Lag en grop i midten av bollen, legg i havregrynene og hell over bare akkurat så mye buljong at det dekker grynene. Bland videre til en deig.
Stek i olje på middels varme til burgerne blir gyldne og fine.

Jeg serverte med bulgursalat med grillede grønnsaker, samt rømmesaus av rømme, honning, sennep og lime.

torsdag 14. april 2011

Eggepanne med rosmarinpoteter


Omelett i en eller annen variant er en verdig hverdagsvinner.
Denne er en favoritt- jeg elsker både råstekte poteter og karamelliserte champignoner.
Ekstra deilig når kjøkkenet dufter av fjorårets ferskfryste Nesøya-rosmarin...

Eggepanne med poteter og sopp
(1 pers)
1 ½ potet
1 ss olje
salt og pepper
en håndfull
frisk rosmarin
100 g chamignon i skiver
2
egg
2
ss vann

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver med ostehøvel.
Stek dem gylne i olje og ha på salt, pepper og rosmarin under stekingen.
Ta potetskivene ut av pannen og stek soppen. (Tips: strø både litt salt og sukker over soppen, saltet får ut fuktigheten, og sukkeret karamelliserer).
Pisk sammen egg og vann, og hell blandingen over soppen.
Legg på potetskivene i et jevnt lag og stek videre ved svak varme til eggepannen har stivnet.

Server gjerne med en salat, jeg hadde en blanding av cherrytomat, avocado, agurk og bladpersille idag.

tirsdag 12. april 2011

Bedre frøknekkebrød


Jeg spiste lunsj hos Eli her en dag, og da fikk jeg servert en variant av knekkebrødene jeg pleier å bake, bare at disse var enda mer knasende og hadde enda mer substans.
Hun bruker ikke like mye mel som meg, men har mer kli, dessuten tørker hun dem i ovnen etter steking så de blir ekstra sprø.

Jeg skummet igjennom oppskriften hennes, og bakte knekkebrødene idag etter husk.
De ble som jeg håpet.

Knekkebrød
(32 stk)
2 dl sammalt fin rug
2 dl havregryn
3 dl havrekli
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Sett ovnen på ca 160 grader varmluft.
Bland alle ingrediensene til en klissete grøt, og la svelle i 15 min.
Bre utover på 2 bakepapirkledde brett, bruk f.eks en deigskrape til å få et så jevnt lag som mulig.
Sett begge brettene inn i ovnen i ca 50 min, bytt plass etter halve tiden. Etter 10 min skjærer du passende ruter med et pizzahjul.
Når steketiden er ferdig settes ovnen ned til 100 grader, og knekkebrødene kan få tørke seg skikkelig med ovnsdøren på gløtt til de er tørre og sprø.
La dem ligge på rist på kjøkkenbenken til neste dag, før de legges i en boks.