mandag 15. november 2010

Rårakor


Svensk, enkel husmannskost, servert sammen med sin venn tyttebæret.
Superrask hverdagskost for en huskvinne.

Rårakor
(1 pers)
2 poteter
1/2 ts salt
pepper
smør

Skrell, vask og riv potetene grovt. Bland med salt og pepper fra kvern.
Form 2 kaker og stek i smør i ca 3 min på hver side.

Jeg serverte med tyttebær, kokte gulrøtter og broccoli.

tirsdag 9. november 2010

Laksepasta med grønnsaker


Pasta til mutter og fatter,
slurp lang fløtete spagetti til det spruter og splatter.

Pasta med laks og grønnsaker
(3 pers)
150 g tørr fullkornspasta
1 stor sjalottløk i båter
1 fedd hakket hvitløk
1 broccoli i små buketter
2,5 dl havrefløte/matfløte
1 boks minimais
3 laksefileter à 125 g
skallet og saften av 1/2 sitron
frisk persille
salt&pepper

Kok pasta.
Fres løk og hvitløk mykt i en stor stekepanne eller wok, ha i broccoli og stek videre til den er litt myk.
Tilsett minimais og fløte og kok opp. Ha i laks i terninger og sitronskall, og kok på svak varme et par minutter til laksen er gjennomkokt.
Bland i kokt pasta og sitronsaft, smak til med salt og pepper, strø over masse persille og server.

torsdag 4. november 2010

Grove rugkaker


Lærere må ha skikkelig lunsj.
Selv om den bare kastes inn på høykant i løpet av et kvarter hvis man har inspeksjon, skal den være en glede for både øye og mage.
Lærere har matbokser med små rom, fylt av herlige fristelser.
Cherrytomater, sukkererter, kokt egg, friske urter. De baker sine egne knekkebrød. Og de hyller hverandre for kreative matpakker.

Jeg bakte en porsjon grove rugkaker som jeg fant i en svensk, fristende bakebok, og jeg tar bare opp 2 stk av fryseren hver morgen, som tiner iløpet av formiddagen.
De er litt flate, og lærerpålegget lar seg lett bre utover. Med cherrytomater og basilikum på toppen ble de selvsagt lagt merke til og hyllet.

Grove rugkaker
(16 stk)
1 pk gjær
5 dl lunka vann
2 ts salt
2 ss olje
2 ss sirup
(1-2 ts svensk brødkrydder hvis du har)
7 dl sammalt fin rug
4-5 dl siktet spelt eller hvetemel

Smuldre gjæren, ha i vann, salt, olje og sirup. Rør til en smidig deig.
La heve tildekket i 30-40 min.
Ta opp deigen og kna den. Rull til en lang pølse, og del i 16 biter. Form dem til boller, og platt dem ut til små, runde kaker.
Prikk dem med en gaffel la heve på bakepapirkledd plate til de er lette og porøse, ca 30 min.
Stek på 250 grader i midten av ovnen til de er gylne og gjennomstekte, 10-15 min.
Avkjøl på rist under kjøkkenhånkle.

lørdag 9. oktober 2010

Honningristet müsli


Deilig med litt crispy, crunchy, honningsmakende, vaniljeduftende frokost nå i disse hustrige høstmorgener.

Honningristet müsli
200 g store havregryn
100 g speltflak
75 g havrekli
50 g sesamfrø
50 g linfrø
50 g solsikkefrø
75 g grovhakkede nøtter (mandler og usaltede cashew idag)
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
1 klype salt

2 ss nøytral olje
1 stor ss honning

50 g rosiner

Mål opp alt det tørre og bland det i en ildfast form.
Varm opp olje og honning i en gryte slik at honningen smelter, men ikke kok.
Hell blandingen over i den ildfaste formen og rør godt sammen med korn og frø.
Stek i ovnen på 175 grader i ca 30 min til müslien har fått litt farge, har tørket litt og lukten sprer seg i kjøkkenet. Rør med jevne mellomrom.
Avkjøl, bland i rosiner og oppbevar i tett boks eller glass.
Server med melk eller yogurt og banan.

PS: Nam nam, neste gang lager jeg dobbel porsjon.

torsdag 16. september 2010

Fyllt kjempesquash


Den største squashen fra Nesøya kunne bare brukes til én ting: Fyllt til randen av godsaker!

Jeg hadde gravøl for leiligheten min med Ida og Karin idag, og fremsto i den anledning som den ultimate husmor. Kl 0605 idag morges mens havregrøten putret, blandet jeg sammen en rundstykkedeig som fikk kaldheve i kjøleskapet, og etter jobb ble det siste klubb-klubb i mitt trofaste hjem.

Fyllt squash
(3 pers)
1 veldig stor squash (eller 2 vanlige)
1 gul løk
100 g ferske kantareller
100 g aspargesbønner
1 stor tomat
1/2 rød paprika
en håndfull fersk rosmarin
1 grønnsaksbuljongterning
pepper
bladpersille

Del squashen i to på langs. Grav ut kjøttet, hakk det og spar det.
Kok squashskallene i 4 minutter, legg dem på en bakepapirkledd plate.
Hakk grønnsakene. Stek først løk og kantareller myke, ha deretter i tomat, paprika, bønner og rosmarin. Når det begynner å safte seg litt, smuldre i buljongen og ha i pepper. La koke på svak varme til det blir en fin, sausete røre.
Ha fyllet i squashskallene og stek på 225 grader i 15 minutter. Strø på hakket bladpersille.
Jeg serverte med kognitive rundstykker, rømmedressing av rømme, sennep, sitron og bladpersille, samt hummus og sitronbåter. Hummus er så godt på nybakt brød.

Hummus
1 boks hermetiske kikerter
1 fedd hakket hvitløk
1  ss soyasaus
saften av 1/2 sitron

Skyll kikertene. Mos alle ingrediensene i en stavmikser. Ferdig!

mandag 6. september 2010

Squashpasta med sprøstekt kruspersille


Squashen på Nesøya skjøt som vanlig fart i sommer, og jeg har gleden av å spise selvdyrket squash ukentlig. Idag fikk den være pastaens venn, toppet med fritert persille, et tips jeg fikk i en vegetarbok.

Den hvitløksduftende, smørmyke squashen fikk meg til å rope etter mer, mens persillen ikke var så mye å juble over. Den ville jeg heller servert fersk. Jeg gjengir likevel oppskriften her, for å forklare de mørkegrønne klasene på bildet.

Squashpasta med sprøstekt kruspersille
(1 pers)
1 ss smør
ca 150-200 g revet squash
1 fedd hakket hvitløk
olivenolje
masse kruspersille 
salt&pepper
fullkornspenne

Kok pasta.
Imens smelter du 1 ss smør i en stekepanne til det bruser. Ha i hvitkøk og stek i ca 1 minutt. Tilsett squash og stek til den er myk, salte og pepre.
Bland squashrøren inn i pastaen.
Varm opp olivenolje i pannen, den skal bli veldig varm, og sprøstek persillen. La den renne av på et kjøkkenpapir og strø den over pastaen.
Servere gjerne med sitronbåter.

onsdag 25. august 2010

De beste og enkleste linsebiffene

Jeg har prøvd meg på ulike bønne- og linsebiffer de siste årene.
De har imidlertidig aldri blitt perfekte.
De blir klissete, fuktige og faller fra hverandre, både med og uten oppskrift.

De beste linsebiffene jeg har smakt var noen Stina og Anders lagde på Smögen i nyttårshelgen. I sommer ga jeg opp alle etterligningsforsøk, og spurte Stina om jeg kunne få nøkkelen til suksess.
Men det var faktisk ikke noe hokuspokus. Stina bare blander oppbløtede linser med løk, salt og pepper.

Jeg har drevet og kokt linsene, blandet i egg, prøvd å kompensere med mel, og har havnet i fuktighetsfella. Og så var det altså slik som alltid: det enkleste er ofte det beste.
Jeg har nå lært meg konseptet, og varierer krydder etter kjøleskapsutvalg og lyst.
Takk Stina. Nå lager jeg perfekte linsebiffer selv. Hver gang!

Linsebiffer
(2 pers, 6-7 biffer)
2 dl røde linser
2-3 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1/2-1 rød chili
1 ts spisskummin
salt, pepper
olje til steking

Legg linsene 1 time i bløt. Hell av vannet.
Hakk sjalottløk, hvitløk og chili. Bland med linser og ha i spisskummin, salt og pepper.
Mos blandingen med en stavmikser. (Hvis du har tid kan du nå sette røren 15 min i kjøleskapet, f.eks mens du tilbereder tilbehøret).
Form middels store, flate biffer med hendene, og stek i rikelig med olje på middels varme, noen minutter på hver side. Ikke vær utålmodig, men la biffene få ordentlig stekeoverflate før du snur dem. De blir fine og crispi utenpå og myke inni.

Jeg har hatt suksess med å servere bulgur med grillede grønnsaker til, samt rømme, f.eks iblandet sitronsaft og mango chutney. Avhengighetsdannende vegetarrett!