fredag 28. mai 2010

Polarkaker i reprise


Surdeigen min er død.
Den døde ikke like ærefullt som Elis, som avgikk med askedøden, men den ble brått søt og luktet kvalmende.
Det er klart det var trist, men det var faktisk også litt befriende... nå kan jeg bake hva jeg vil!

I bloggens spede begynnelse bakte jeg en gang polarkaker på hytta. De ble helt greie, men ikke så spennende at jeg gadd å bake dem igjen. 
Uten at jeg helt vet hvorfor, fikk jeg imidlertid, nå to år etter, plutselig lyst til å prøve på nytt. Kanskje de ble kjedelige pga 70-talls-hybelkomfyrens ujevne varme?

Takk og pris for at jeg ga dem en sjanse til! Polarkakene har blitt min nye hit, de er superraske, myke og gode, og gir plass til mye mer pålegg enn på et rundstykke. Jeg har redusert melmengden litt for å få dem saftigere, men da kan man ikke lenger forme dem like runde og fine. Jeg gidder heller ikke prikke dem med gaffel, så de ser ikke så polarkakeaktige ut som før. Jeg synes likevel de skal få lov til å beholde navnet sitt. Nå har jeg spist dem daglig i 3 uker, og jeg er enda ikke lei. Derfor kommer de idag i reprise; "en gammel klassiker til glede for nye lesere" som de sier i Donald Duck & Co.

Polarkaker
(20 stk)
50 g gjær
50 g smør el. olje
5 dl lunka vann
3 ss  sirup
1 ts salt
10-11 dl siktet rug

Lag deig, det gjør ikke noe om den er litt klissete, hev i 30 min.
Ta ut 20 klatter vha 2 spiseskjeer, legg dem utover på 2 på bakepapirkledde brett og flat dem ut med melete fingre. Etterhev i 10 min.
Stek på 275 grader i 8-10 min.
Avkjøl på rist, under et kjøkkenhåndkle, slik at de blir myke og ikke sprø.

onsdag 26. mai 2010

Linsesalat


Hermetiske linser kjennes på en måte litt råflott.
Ikke at det er så dyrt akkurat, men linser kan man jo liksom koke selv på null komma svisj.
Det er bare det at selvkokte linser lett blir litt grufsete og grafsete, og det ser ikke så herlig ut i salatsammenheng.

De hermetiske, ferdigkokte derimot, sprer seg lett og lekkert rundt i salaten.

Linsesalat
(1 pers)
1,5 dl hermetiske linser
1 kokt egg i båter
noen skiver rød paprika
1 tomat i båter
en agurkbit i staver
8 grønne oliven
noen håndfuller ruccola
1/2 avocado i biter
1 ss lettmajones
1 ts rødvinseddik
1 ts grovkornet sennep
1 ts flytende honning
bladpersille
sitronbåter

Bland linser, paprika, agurk, tomat, ruccola, avocado, tomat og oliven.
Bland sammen sennep, majones, eddik og honning, og bland i salaten.
Legg eggebåter på toppen, strø over persille og servere med sitronbåter.

fredag 21. mai 2010

Har måttet ha mat i 2 år!


Idag er det 2 år siden jeg bare måtte skrive om å ha mat første gang.
Jeg burde jo feiret med kake, men jeg velger heller å hedre den lille larven Aldrimett.
Han bare måtte ha mat, og han spiste så mye godt at han til slutt fikk vondt i magen.
Men så hadde han jo spist et eple, to pærer, tre plommer, fire jordbær, fem appelsiner, et stykke sjokoladekake, en iskrem, en agurk, et stykke sveitserost, en skive salami, en kjærlighet på pinne, et stykke kirsebærpai, en knakkpølse, en muffins og en bit vannmelon.
Ikke rart han følte seg litt sjaber.

Men det er risikoen man får ta; må man ha mat, så må man ha mat!

tirsdag 11. mai 2010

Vårlig pestopasta


"Idag har jeg ikke planlagt middagen noe særlig", sa jeg til Kristine. "Tror bare vi tar litt pasta med pesto og noen grønnsaker oppå".
Vi rasket med oss noe fra Sultan, og gikk hjem og kokkelerte. 
Og så ble det enkleste enkle så utrolig godt at det absolutt fortjener å blogges om!

Pasta med pesto, grønnsaker og reker
(2 pers)
tagliatelle til 2 pers 
ca 300 g reker (vekt med skall)
2 fedd grovhakket hvitløk
10 cherrytomater delt i to
1/2 pk sukkererter skåret på langs
1 rødløk i båter 
1/2 søtpaprika i ringer
litt sitronsaft
2 toppede ss pesto
hakket bladpersille
sitronbåter

Tin og rens rekene.
Kok pasta i vann med salt og olje.
Fres løk, hvitløk, paprika og sukkererter myke i litt olje. Ha i tomatene etterhvert. Ha til slutt i reker og sitronsaft og rørestek til alt er varmt.
Bland pesto og pasta, ha over grønnsaks- og rekeblandingen, dryss på persille og servere med sitronbåter.

tirsdag 4. mai 2010

Asiatisk rekeomelett


Reke reke reke.
Omelett er en slager på travle dager, og kan smake hva du vil.
Idag fikk min asiatisk touch.

Rekeomelett
(1 pers)
250 g reker (vekt med skall)
1 bit purre i ringer
1 stort, hakket hvitløksfedd
1/2 rød chili
saft og skall av 1/2 lime
2 egg
2 ss vann
1 ss fiskesaus (ev litt salt)
frisk koriander
limebåter

Tin og rens reker.
Fres purre, hvitløk og chili noen minutter i litt olje. Ha i reker, limeskall  og limesaft, stek til det er varmt og legg til side.
Bland egg, vann og fiskesaus, og stek en omelett. Når den er nesten stiv, hell over rekeblandingen, og stek ferdig. 
Strø over koriander og servere med ris og limebåter.

tirsdag 20. april 2010

Malaysiske reker


Enda et ledd i mitt anti-scampi-prosjekt.
Idag fikk vår rosa lille venn reise helt til Malaysia!
Jeg ble fristet av en rett jeg fant på nettet, men rygget raskt da jeg så at de foreslo å bruke karripulver... Gult, fornorsket karripulver! Det passer til fiskeboller, men vitterlig ikke til så mye annet. Jeg ser ikke for meg at det står gult, norsk karripulver på malaysiske bord.

Jeg gjennomførte derfor en nitidig studie av ulike malaysiske oppskrifter, for å se hva slags krydderier de bruker. Jeg kom frem til en sammensetning jeg erstattet karripulveret med; malt spisskummin, malt gurkemeie, malt koriander og frisk chili.

Dette var utrolig enkelt, godt og billig.
Både Kristine kusine og jeg drømte oss bort til de Malaysiske breddegrader.

Malaysiske reker
(2 pers)
200 g rensede reker
2 hakkede sjalottløk
1/2 gul løk i ringer
2 hakkede hvitløksfedd
1 hakket rød chili
1 bit ingefær i skiver
1 ts spisskummin
1 ts korianderfrø, mortret
1 ts gurkemeie
1 boks kokosmelk
frisk koriander
limebåter

Fres sjalottløk, løk, hvitløk, chili og ingefær mykt i litt olje.
Ha i de tørre krydrene, og la steke med et par minutter.
Ha i kokosmelk, og la koke på svak varme i noen minutter.
Smak til med salt, ha i rekene, og kok til de er varme, men ikke for lenge sånn at de blir seige. Strø på masse koriander og servere med ris og limebåter.

mandag 19. april 2010

Quinoasalat


Våren er på alles lepper, og med den kommer suget etter friske, fargerike salater i alles munner.
Jeg startet salatsesongen med å komponere en innholdsrik quinoasalat med asiatiske smaker. Selv om quinoa ikke er noen vanlig ingrediens i det asiatiske kjøkkenet akkurat...
Ja,ja, cross cross.

Quinoasalat
(1 pers)
1 dl quinoa
100 frisk spinat
5 cherrytomater
1 bit agurk
1/2 søt paprika
1/2 rød chili
5 store kapers med stilk
1 dl kokte soyabønner
ristede gresskarfrø
koriander
limesaft

Skyll først quinoaen i vann, det er viktig for å få bort en besk bismak.
Kok opp med 2 dl vann, la småkoke i 15 min, ha i litt salt og fluff opp grynene med en gaffel. La avkjøle litt.
Bland i paprikaringer, chiliringer, halve cherrytomater, agurkbiter og bønner. Skyll spinaten og venn inn med litt limesaft. Strø over koriander, kapers og frø.
Jeg serverte med limebåter og litt rømme med lime og revet pepperrrot i.