tirsdag 23. februar 2010

Pasta med gjenglemt spekeskinke


Jeg pleier jo ikke å spise kjøtt.
Men Birgitte og Morten la igjen noen skiver spekeskinke da de var her i helga.
Og ville det være bedre for miljøet å kaste kjøttet enn å spise det? Definitivt ikke.
Derfor fikk den spekede skinka idag være del av en særs vellykket pastamiddag.

Pasta med spekeskinke
(1 pers)
60 g tørre pastaskruer
2 skiver spekeskinke
1/2 broccoli
1/2 avocado
1 egg
en håndfull ristede frø og nøtter
friske hvitløksskudd
dressing av 1 ts sennep, 1 ts olje, litt sitronsaft, hvitvinseddik og honning

Kok pasta, hardkok egget og damp broccoli (små buketter, samt skrelt og delt stilk).
Bland pasta med broccoli, spekeskinkeremser og avocadobiter. Legg eggebåter på toppen, strø over nøtter og frø og klipp over friske hvitløksskudd. Ringle over dressingen ved servering. Flaksalt og pepper hører også med.

mandag 15. februar 2010

Fiskegrateng


Idag hadde jeg favorittsvenskene mine på middag, og selv om de er godt integrerte i det norske samfunn syntes jeg det passet å servere dem noe norsk og tradisjonelt.

Karin hadde bare spist kjøpegrateng, og Ida hadde ikke engang smakt ferdigvarianten, så det var jammen på tide å innvie dem. Jeg hadde aldri lagd det før, men det var såre enkelt og herlig husmannskost. Med strikketøy og vafler til dessert var gæmliskvelden fullkommen.

Fiskegrateng
(3-4 pers)
2 dl pastaskruer
2 ss smør
3 ss mel
4 dl melk (havremelk her)
salt og pepper
4 egg
100 g erter
1/2 purre i ringer
ca 350 g torsk
bladpersille
1 finknust knekkebrød

Kok pastaskruene.
Lag hvit saus ved å smelte smøret, røre inn melet og spe i melken. La koke noen minutter. Smak til med salt og pepper.
Avkjøl sausen litt og ha i eggeplommene, ertene, pastaen, purren og torsken i biter.
Pisk eggehvitene stive og rør dem forsiktig inn.
Hell alt i en smurt ildfast form, strø over persille og knekkebrød (jeg knuste det fin-fint i en morter) og sett i ovnen på 200 grader i 30-35 min.

Jeg serverte med presset potet og en råkost bestående av revet gulrot og eple, appelsinbiter, sitronsaft, rosiner og ristede gresskarfrø.

lørdag 6. februar 2010

Pinjetorsk med søtpotet


Middagen idag hadde jeg gledet meg lenge til å lage.
Jeg oppdaget retten i bloggen vaffelhjerte for noen uker siden, og har lett etter riktig anledning til å sette den på bordet. Og idag brakte det løs.
Karin og Frej kom på middag, og fikk torsk med søtlig selskap.

Dette er noe av det beste jeg har spist på lenge. Heldigvis var gjestene også fornøyde. Tror jeg skal gjenta suksessen for min mor imorgen.

Pinjetorsk
(3 pers)
600 g torskefilet
1 dl pinjekjerner
1 sitron
fersk bladpersille
olivenolje

Hakk pinjekjerner og bland i sitronskall, sitronsaft, litt olje og masse persille. Legg torskefiletene i en ildfast form, salte og pepre og legg på pinjedekket.
Bak i ovnen i 12-15 min på 200 grader.

Søtpotetpuré
1 enorm søtpotet (eller flere små)
1 chili
1 lime
en smørklatt
salt&pepper

Skrell potetene og skjær i biter. Kok i vann tilsatt saften av 1/2 lime, samt chilien delt i to på langs, til potetene er møre. Hell av vannet og fjern chilien. Mos med et moseredskap, ha i en smørklatt, og smak til med salt og pepper og ev. mer limesaft.

Server torsken med puréen og sitronbåter. Jeg syntes det trengtes noe grønt, og freste lettkokte aspargesbønner i olje, hvitløk og sitronsaft.

torsdag 4. februar 2010

Søtpaprikasuppe med tomat og bønner


Paprika er full av C-vitaminer, og det kan vi trenge nå.
Men mest av alt er søtpaprikaen så søt og god.
Jeg tenkte den ville gjøre seg godt i en paprikasuppe, og det gjorde den jammen meg.
Det ble en søtlig suppe med styrke, ekstra fyldig med store hvite bønner til meg og Kristine Kusine.

Søtpaprikasuppe
(2-3 pers)
2 spisse, lange, røde søtpaprika
1 liten rødløk
2 fedd hvitløk
1 ts sambal oelek (chilipasta)
1 boks hermetiske tomater
5 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 boks kokte, store hvite bønner
frisk bladpersille
sitronbåter
en rømmeklatt

Del paprikaene i to på langs og legg under grillen i stekeovnen med skallet opp, til det er svartflekkede. Ta dem ut. Legg i plastpose i kjøleskapet 10 minutter og dra skallet av.
I mellomtiden hakker du løk og hvitløk grovt, og steker det mykt i litt olje. Ha i hermetiske tomater, vann og buljong, sambal oelek og paprika i biter og kok i 10-15 minutter. Mos suppen med stavmikser, ha i bønnene, og varm suppen opp igjen slik at bønnene blir varme.
Strø over masse persille, og servere med sitronbåter, en rømmeklatt og hjemmebakte rundstykker.

mandag 1. februar 2010

Spirende hvitløk


Når hvitløken ligger for lenge i kjøleskapet, får den sånne grønne skudd.
Da skal man helst ikke spise selve løken; både fordi den er besk på smak, og fordi det er på dette tidspunktet løken gir stål-ånde.
(Kanskje derfor folk hadde verre hvitløksånde før, da hang gjerne hvitløken lenge i en sånn flette på veggen, og rakk sikkert å skudde seg skikkelig).

De grønne skuddene derimot, lager verken dårlig smak eller dårlig ånde. De er friske og nye og har en mild hvitløkssmak. Sett hviløksfedd i jord med tuppen opp, og du får lange, grønne, fine strå som du kan klippe over maten.

En bonuseffekt kan jo være at de holder vampyrene borte. Og det er kanskje godt, med tanke på hvor mange vampyrer som lurer i hver film og tv-serie nå for tida.

tirsdag 26. januar 2010

Grytebrød



Herre min hatt, jeg har bakt mitt første surdeigsbrød!
Jeg tok utgangspunkt i det min nye surdeigsblogguru Martin kaller det enkleste surdeigsbrødet, da det burde være perfekt for en nybegynner.

Jeg har endret litt på innholdet, for å tilpasse melutvalget i norske butikker, og jeg måtte steke det litt lenger. Men ellers må jeg gi Martin mye av æren.
Det tok litt tid å bake, men det er det gode med surdeigen, den hindrer oss i å stresse og mase.

Grytebrød
(1 brød)

Dag 1, kveld
100 g rugsurdeig
180 g sammalt fin rug
300 g lunka vann

Sett deigen tildekket på et lunt sted over natten.
Neste dag skal deigen boble fint.

Dag 2, morgen eller formiddag (det har ikke så mye å si)
deigen fra igår
150 g siktet hvete/spelt
150 g siktet rug
2 ts salt
50 g lunka vann
1/2 ts kummin (kan sløyfes)

Bland gårdsdagens deig med dagens ingredienser. Kna godt i 2 minutter, eller bruk maskin.
La heve tildekket i ca 2 timer.
Dekk en liten gryte (eller en brødform) med bakepapir, og ha deigen i. Strø på litt mel og hev videre i en time.
Varm opp ovnen til 275 grader. Idet du setter inn brødet senker du til 250 grader. La brødet steke i 15 minutter, og senk ytterligere, til 200 grader. Stek videre i ca 25 min.
Når det er ca 10 minutter igjen av steketiden kan du ta brødet ut av gryten, løsne papiret, og la brødet steke rett på risten slik at det blir ordentlig stekt på sidene.
Når brødet er ferdig skal det låte hult overalt hvor du banker med knoken.
Avkjøl på rist.

Så over til det avgjørende spørsmålet: Var det mye bedre med surdeig at det var verdt jobben? Jahaha! Jeg har aldri bakt et så godt rugbrød. Ikke kompakt, ikke løs skorpe, perfekt konsistens.
Mitt første møte med brødet var med kaviar og egg. Jeg smilte fra øre til øre.

søndag 24. januar 2010

Bær med nøttemarengs


Dessert til lillebror som fylte år. Hurra.

Bær med nøttemarengs
(4 pers)
2 eggehviter
1 dl sukker
noen spiseskjeer hakkede hasselnøtter
4 dl frosne skogsbær
4 ss revet kokesjokolade
4 ts konjakk

Pisk eggehvitene stive. Ha i sukker og pisk enda mer. Vend inn nøttene.
Fordel bærene i 4 ildfaste former. Ha over revet sjokolade og konjakk.
Klatt over marengsen.
Stek høyt i ovnen på 250 grader til marengsen er gyllen.