fredag 25. desember 2009

Elgkaker


Mamma fikk elgstek av en vennninne.
Trodde hun.

Vi skulle spise denne steken 1. juledag, men etterhvert som elgen tinte ble det klart at det var kjøttdeig vi hadde med å gjøre...
"Vi lager saftige elgkarbonader!" ropte jeg entusiastisk.
"Usj, nei, karbonader er så kjedelig og tørt, det lager vi ikke." svarte mamma.
Jeg klarte likevel å overbevise henne, og godt var det, for det ble en viltopplevelse av de sjeldne. Vi serverte med rødvinssaus, poteter, rosenkål, tyttebærsyltetøy og rødvin.

Jeg kaller det heretter elgkaker, for dem som får bilder i hodet av flate, rutete, kjedelige frysediskkarbonader.

Elgkaker
(4 pers)
800 g elgkjøttdeig
1 vispet egg
1/4 hakket løk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss mel
4 knuste einebær

Bland alle ingrediensene, form dem til 8 kaker.
Stek kakene på middels varme i smør, på begge sider, til de er nesten gjennomstekte. Det gjør ingenting om de er litt rosa i midten. Hvis du vil holde de 4 første varme mens de siste steker, kan du legge dem i en ildfast form med aluminiumsfolie over, og sette i ovnen på 150 grader.

Rødvinssaus
350 g sjaminjong
3 ss smør
3 ss mel
1/4 hakket løk
1 stort fedd hakket hvitløk
2 knuste einebær
3 dl rødvin
1 ts timian
2 dl fløte
(2 ts sukker)
salt og pepper

Skjær soppen i skiver og stek den. Ha gjerne på både litt sukker og litt salt, så blir den fast og karamellisert. Legg tilside.
Smelt smør og bland i mel. Ha i løkene og stek til det blir mykt.
Hell i rødvin, einebær og timian og kok opp. Ha i sopp og fløte, kok noen minutter. Smak til med litt salt, pepper og ev. noen teskjeer sukker.

søndag 20. desember 2009

Dansk surbrød


Jeg er medlem av en sildefamilie.
Og nå når jula er på trappene, er det spesielt mye sild på fatene.
Når silda er så god, må brødet ikke være dårligere.
Jeg prøver meg på dansk surbrød i år, for danskene kan både bake brød og lage sild på én gang.

Dansk surbrød
(3 stk)
Dag 1:
5 dl kaldt vann
150 g bygg helkorn
5 dl sammalt rugmel
1/4 pk gjær

Dag 2:
7, 5 dl lunka vann
1 og 1/4 pk gjær
2 ts salt
125 g havregryn
5 dl siktet hvetemel eller spelt
3 ts mørk sirup
6 dl sammalt rugmel
6 dl fint rugmel

Dag 1:
Bland ingrediensene og la stå i romtemeperatur i 12-20 timer, slik at det blir boblete og gjærete. Jeg brukte en bakebolle med lokk.

Dag 2:
Løs opp gjæren i vannet og bland alle de nye ingrediensene med de gamle.
La heve i 30 min.
Del deigen i tre deler og ha i smurte brødformer. La heve til brødformene er fulle. Pensle på litt vann.
Stek på 200 grader i ca 1 time.
Avkjøl på rist, pakk brødene inn i folie, og la dem modne en dag før du spiser dem.
Brødene er fine å fryse.

mandag 14. desember 2009

Mandelmakronmarengs


Når man inviterer til spontant førjulsstrikkeri,
er det på sin plass med litt spontant førjulsslikkeri.

Jeg slengte sammen noe som ble en mellomting mellom mandelmakroner og marengs.
Ganske lette og luftige i konsistensen, men mer seige enn sprø.

Mandelmakronmarengs
(12 stk)
2 eggehviter
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
100 g mandler

Mal mandlene.
Pisk eggehviter og sukker stivt.
Bland i vaniljesukker og malte mandler.
Klatt ut 12 små hauger på bakepapirkledd plate. Stikk gjerne en halv mandel i hver.
Stek på 160 grader i 15-20 min.

søndag 22. november 2009

Rødbetlinser


Linsesuppe med rødbeter.
Littegrann søtt, veldig rødt, littegrann hot og veldig godt.

Rødbetlinsesuppe
(1-2 pers)
1 dl røde linser
1 fedd hvitløk
1/2 rødløk
2 gulrøtter
1 mellomstor rødbet
5 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 ts sambal oelek (chilipasta) (eller 1/2 chili)
2-3 ss rødvinseddik
persille
limebåter

Skjær løken i båter, grovhakk hvitløken, skrell og skjær gulrot og rødbet i terninger.
Surr grønnsakene i litt olje noen minutter, tilsett vann, buljong, sambal, eddik og linser, og la koke i ca 20 min til grønnsakene er møre. Ha i persille, og serevere med brød og limebåter til å sprute over.

mandag 16. november 2009

Tunfiskpasta


Pasta med masse gode saker, herlig mandagstrøst som smaker.

Tunfiskpasta
(1 pers)
spagetti til 1 person
1 stort fedd grovhakket hvitløk
1/2 rødløk i båter
1/2 boks avrent tunfisk
skall og saft av 1/2 lime
5 cherrytomater
1/3 avocado
litt olje
masse frisk koriander
6 store kapers med stilk
salt/pepper

Kok spagetti.
Stek rødløkbåter og hvitløk ordentlig myke i litt olje. Bland tunfisk, raspet limeskall, limesaft, avocado (grav ut med skje), halve cherrytomater, litt olivenolje og masse koriander i en bolle.
Bland i løk og spagetti. Legg kapersene på toppen og strø over mer koriander, flaksalt og pepper fra kvern.

søndag 15. november 2009

L'Omelette Brouillée


Det er kanskje bare meg, men jeg har nok aldri lagd en omelett på skikkelig måte.
En omelett er jo liksom det enkleste man kan lage, og jeg har alltid bare stekt den som en pannekake og bretta den litt sammen etterpå. Men det var akk så feil. Jeg har fått ny kunnskap av Julia Child.

Jeg og medmatnerd Ida var og så filmen Julie&Julia på kino, og vi ble både sultne og lykkelige. Jeg har sett denne merkelige bustete kvinnen som lager mat på små Youtube-klipp, og jeg har selvsagt kjøpt boken hennes Mastering the Art of French Cooking, oversatt til svensk.
Og Julia Child har altså lært meg å lage omelett på 4 sekunder. L'Omelette Brouillée, rørt omelett, har fått ikke mindre enn 3 siders beskrivelse og tegninger, så her skjønner vi at selv om det er gjort i en håndvending, er det en kunst å lage en ekte fransk omelett!

Og var omeletten verdig sine 3 sider i boka? Jepp. Det er den mykeste, mest kremede omelett jeg har spist på lenge. Den var godt selskap til søndagens sildefrokost.
Thanks to Julia.

Rørt omelett
(1 pers)
1 egg
en klype salt
pepper
en skål
en gaffel
1 ts smør
en stekepanne
en gaffel

Som vi ser er Julia redd for å overlate noe til tilfeldighetene. Hun har med alt, og nevner sågar gaffelen 2 ganger, den skal brukes både til å vispe egget, og til selve stekingen.

Visp egget med salt og pepper i en liten skål i 30 sekunder. Smelt smøret i stekepanne på sterk varme. Når smøret nesten har sluttet å skumme, og blitt gulbrunt, er det klart for å helle i egget.
Hold pannen med venstre hånd, og rør med gaffelen med høyre. Rør hele tiden, flatt mot bunnen, mens egget tykner. På 4 sekunder forvandles det til en lett, istykkerrørt masse. Løft pannen i 45 graders vinkel, og samle omeletten i en krøll nederst i pannen vha gaffelen. I tillegg skal man videre slå med knyttet neve i stekepannehåndtaket 5 ganger for å løsne omeletten og få den til å rulle over seg selv. Jeg nøyde meg imidlertid med litt enkel rulling. Omeletten skal være myk og kremet inni.

søndag 8. november 2009

Rødbetsei


Sesongens ferske kokte rødbeter sammen med eple, kapers og seifileter.
En god sammensetning onkel Anders lagde til steinbit en gang, men han brukte hermetiske rødbeter. De ferske hevet smaken ytterligere.

Karin og Frej på søndagsmiddag, og til deres ære serverte jeg med pressad potatis.

Sei med rødbetblanding
(3 pers)
6 seifileter
saft av 1/2 sitron
salt
olje
bladpersille

3 små ferske rødbeter
eplesidereddik el. l
1/2 agurk, utkjernet
2 små norske epler
noen håndfuller store kapers med stilk
smør

Legg fiskefiletene i en ildfast form med sitronsaft, olje, salt og bladpersille på seg. Stek i ovnen på 200 grader i 10-15 min.
Kok rødbetene i vann, 1/2-1 dl eplesidereddik og litt salt. La koke i ca 25 min, til møre, skyll i kaldt vann og fjern skallet med gummihansker. Skjær dem, eplene og agurken i terninger.
Smelt noen spiseskjeer smør i en panne og fres rødbeter, epler, agurk og kapers lett. Server til fisken sammen med presset potet og rødvin.