fredag 12. juni 2009

Posjert egg


Ferdig med eksamen, hoho!
Da måtte jeg ha en god lunsj.
Ble tipset av Ida om å posjere egg forleden dag, og da jeg slo opp på det i kokeboka mi ble det servert på en seng av spinat. Husker det var noe de ofte serverte til frokost i New York, og at det er vanlig å ha i spinatsuppen.

Herlig konsistens med den stive, seige hviten rundt, og plommen som eksploderte utover da jeg skar over. Jeg spiste opp på 4 minutter, og slikket faktisk tallerkenen etterpå...

Posjert egg
egg
ca 1 l vann
2 ts eddik
2 ts salt

spinat og sjalottløk

Kok opp vann, eddik og salt. Knekk egget oppi en kopp, hell forsiktig ned det kokende vannet.
La syde i 3 min og ta opp med hullsleiv.
Fres vasket spinat raskt i litt smør sammen med hakket sjalottløk.
Dandere gjerne spinaten på godt, ristet brød med ferskost, og topp med egget.

onsdag 10. juni 2009

Melkior



Jeg har kjøpt meg en amerikansk maskin på nettet som kan lage melk! Og det er så spennende at jeg nesten ikke kan sitte stille. (Sånn er det når man egentlig leser til eksamen, mens det merkelig nok er mer fristende å surfe...)
Eli har foreslått at maskinen kan få hete Melkior, og Melkior skal lage den herligste melk på 13 minutter ifølge amerikanske kilder. Soyamelk, rismelk, sesammelk, mandelmelk, cashewmelk; bare fantasien setter grenser. Den kan til og med, simsalabim, lage tofu!

Jeg innser at dette melkeprosjektet er mest for spesielt interesserte, men jeg gleder meg sånn til samboerskapet med Melkior, at jeg bare blogge om det. Må ha mat, må ha melk.

Først ut er rismelk. Egentlig er jeg mest interessert i soyamelk, men soyabønnene må bløtlegges først, og jeg ville plugge i Melkior i dette sekund. Hohoho...

Jeg helte ris i the filter cup, fylte vann til minimum level, trykket på knappen, og ventet. Etter 13 minutter sa det pip, jeg hadde i litt salt, vanilje og honning, og lot melken avkjøle før jeg helte den i min nyinnkjøpte mugge.

Namnam, jeg er frelst!

tirsdag 2. juni 2009

Maisomelett


Selv om man er en travel student som lett tyr til det enkle, betyr ikke det at man kan neglisjere kjøleskapets halvåpne bokser slik at de blir gamle og må kastes! Idag hadde jeg en halv boks mais igjen etter gårdsdagens "jeg blander litt tunfisk, kokt havre, mais og en agurksnabb"-middag.
Det var heller tvilsomme, stusselige greier, og jeg bestemte meg for å ta tak. Man kan ikke bare spise for å bli mett! Eksamensresultatene blir sikkert mye bedre når man har spist glad mat.

Maisomelett
(1 pers)
2 egg
1/2 boks mais
en klype chiliflak (eg. skulle jeg ha frisk chili, men det hadde de ikke på Snapshop idag...)
1 fedd hvitløk
1/2 vårløk
salt, pepper
frisk koriander
limebåter

Hakk hvitløk og stek i litt olje.
Bland mais, egg, salt&pepper, vårløkskiver, chili og hakket koriander. Hell det over hvitløken.
Stek til en passelig omelettkonsistens, og brett gjerne dobbel for lettere håndtering. Dryss over mer koriander og servere med limebåter og ris.

tirsdag 26. mai 2009

Sushi redder dagen


Måhamat-redaksjonssjefen er for tiden inne i studentenes helvetesuker.
Det rapporteres om sushi eller brødskiver, og kun det.
Og det er ille for en redaksjonssjef som samme hvor sliten og lei hun er alltid har energi nok til å lage middag...
Brødskiver er trist, men sushi gjør en tung eksamenshverdag til en fest!
Og når festen er over er det igjen duket for selvkomponert mat på fat.

fredag 15. mai 2009

Phad Thai og Ajad



Turen går til Thailand. Stekte nudler og agurksalat.
Phad Thai er en klassiker. Ajad er et for meg ukjent tilbehør, som ble en frisk og sursøt venn.

17.mai er rett rundt hjørnet, og Karin, Frej og jeg balanserte det ved å trekke verden inn i stua.
Hvitvinen sørget for god balanse i kropp og sinn...

Phad Thai
(3 pers)
350 g reker (vekt med skall)
200 g fast tofu
200 g brede, tørre risnudler
olje
1 kinesisk hvitløk (el. 3 fedd vanlig)
1/2-1 rød chili
3 vårløk
2 ss fiskesaus
saft av 1/2 lime
2 ts sukker
2 piskede egg
100 g bønnespirer
frisk koriander
40 usaltede peanøtter
limebåter

Tin og rens rekene, skjær tofu i terninger.
Kok opp vann og la nudlene koke i 2-3 min. La dem dryppe av og sett til side.
Varm litt olje i wok eller traktørpanne, stek hakket hvitløk og chili og tofuterninger i 2 minutter under omrøring. Tilsett grovhakket vårløk og nudler og la steke under lokk i 1 minutt.
Tilsett reker, fiskesaus, limesaft, sukker og egg, rør godt til alt er gjennomvarmt.
Dryss over bønnespirer, koriander og hakkede peanøtter. Servere med limebåter og Ajad.

Ajad
(4 pers)
1 agurk
1 sjalottløk
1/2 rød chili
1/2 dl kokende vann
1 ss sukker
1 ts salt
3 ss eplesidereddik

Bland kokende vann med sukker og salt i en skål. Pass på at det løser seg godt opp.
Ha i eddik, avkjøl. Skrell agurken og del den i 2 på langs. Grav ut frøene med en teskje. Skjær hver del i halvmåner og legg dem i laken. Det ser kanskje ut som det er lite væske, men det er ikke det.
Skrell og finhakk sjalottløkene, kjern ut og hakk chili. Bland i agurksalaten og la den trekke en time.

torsdag 14. mai 2009

Ristet eplehavregrøt


Enda mer grøt!
Her har vi en fruktig variant med eple både inni og utenpå, og havregrynene er sågar ristet.
Det smakte både syrlig og fyldig nøtteaktig. Grøt blir med på hva som helst.

Eplehavregrøt
(1 pers)
1 dl havregryn
1,5 dl eplejuice
1 dl vann
salt
1/2 eple, sitronsaft, kanel

Rist havregrynene i tørr stekepanne til de blir lett gyllne.
(Jeg tenkte først å riste dem i samme gryte som jeg skulle lage grøten i, men regnet med at det ville frese og syde når jeg senere skulle ha i væsken, så jeg dro frem stekepannen selv om det betydde mer oppvask.)
Ha ristede gryn, eplejuice, vann og salt i en gryte, og kok til grøt.
Raspe eplet og bland med litt sitronsaft og kanel.
Servere med epleraspet, litt rosiner og mandler, og klatt på litt yoghurt naturell.

mandag 11. mai 2009

Tunfiskris


Enkelt slengt sammen etter en lang mandag. Tunfisk, avocado og mais er et godt trespann.

Tunfiskris
(1 pers)
1 dl ris (ukokt)
1 boks tunfisk i vann
1 liten boks hermetisk mais
1/2 avocado
noen cherrytomater
1 bit agurk
saften av 1/4 sitron, 1 ss honning, 1 ss olje, 1 fedd hakket hvitløk
gressløk og ristede solsikkefrø
salt&pepper

Kok ris, bland forsiktig med avrent tunfisk i en bolle. Bland sammen dressing av sitronsaft, olje, honning og hvitløk. Hell det over ris og tunfisk og la det avkjøle litt.
Ha deretter i mais, agurkbiter, halve cherrytomater, og avocado som du grafser ut med en skje.
Strø over hakket gressløk og ristede solsikkefrø.
Servere med sitronbåter og sweet chilisauce.