onsdag 29. april 2009

Orange friskus


Gulrotsuppe med ingefær og appelsin. Orange og fin ble suppen min.

Fikk besøk av Sigrid og lille Astrid idag, og en most, mild suppe passet bra til et barn, tenkte jeg. Men barnet syntes nok fargen var litt mystisk -ikke så rød som tomat og ikke så grønn som broccoli. Hun serverte riktignok litt suppe til bamsen Herman, men han ga ikke så tydelig uttykk for hvorvidt han likte den eller ikke.
Havrebaguettene falt heldigvis i smak både hos Astrid og Herman, og den medbragte yoghurten hun visste hun hadde i sekken gikk ned på høykant. (Stakkars Herman fikk ikke smake engang.)
Sigrid og jeg nøt den søtfriske suppen selv.

Gulrot og appelsinsuppe
(3 pers)
5-6 gulrøtter
2 poteter
1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 dl appelsinjuice
7-8 dl vann
3-4 ts grønnsaksbuljongpulver (el. terning)
1 bit revet ingefær
bladpersille

Skrell alle grønnsakene og del i biter. Surr i litt olje sammen med ingefæren.
Tilsett appelsinjuice, vann og buljong. Kok opp og kok i ca 15 min eller til grønnsakene er møre.
Mos suppen med en stavmikser. Strø over hakket persille og servere med godt brød.
Sett salt- og pepperkvernen på bordet.

mandag 27. april 2009

Trukket laks


Hvem vil ha et trekk? En fisk så frekk?
Jeg har laks, jammen flaks.
Eggehakk blir fiskens frakk.
Og potet? Gå og let!
Spis broccoli ustoppelig.
For et funn, får vann i munn.
Middagen ble sunn i grunn.

Kokt laks i skiver
(1 pers)
1 laksekotelett
4 dl vann
1 ts salt
3 hele pepperkorn
1 sjalottløk i båter
1 persillekvast

Skyll laksekoteletten. Kok opp vann sammen med de andre ingrediensene.
La koke noen minutter.
Ha i fisken, og la trekke i 5 min eller til fisken løsner såvidt fra beinet.
Det var nå man skulle hatt en hullsleiv såklart, men ostehøvelen gjorde susen.
Servere med kokt eller presset potet, kokt broccoli, hardkokt eggehakk med persille og kapers, samt sitronbåter.

lørdag 25. april 2009

Rishavregrøt


Ida har vært i Australia og lært seg å koke havregrøt på rismelk.
Og hun fortalte om grøten med sånn innlevelse at jeg fikk vann i munnen og måtte prøve selv.
Man bruker rett og slett rismelk istedenfor vann, og serverer med tørket frukt, ristede frø, honning eller rørsukker og kokosflak. Kokosflak har hun desverre ikke funnet her i landet, vi snakker nemlig ikke om sånne smårispede kokosfnugg.
Grøten bør være forholdsvis løs, siden man ikke har melk oppå ved servering.

Det var en god kombinasjon med den søtlige rismelksmaken som samarbeidet med syrlige bær og sprø frø. Luksusgrøt på en solfyllt lørdagsmorgen.
Thanks to inspiration from Australia!

Rishavregrøt
(1 pers)
1 dl havregryn
2,5 dl rismelk
salt

Kok havregrøt på vanlig måte, servere med toppingen. Jeg har på forhånd laget meg en blanding av hakkede tørkede aprikoser og tranebær, ristede gresskarfrø og solsikkefrø, samt mandelflak som erstatning for kokosflakene. Sveip over litt honning, og du har en herlig start på dagen. Eller hva Ida?

torsdag 23. april 2009

Salat med sennepslaks


Laksesalat til svenskeklubben. Ida ble syk, men Frej steppet inn og spiste hennes porsjon. Godt jobba!
Dette ble en utrolig god kombinasjon. Et eller annet med sennepen gjorde laksen nesten kremet. Mmm.

Laksesalat
(3 pers)
3 laksefileter
2 ss god, fransk sennep
1 ss olje
1 ts grovt salt
nykvernet pepper
en håndfull hakket frisk gressløk

isbergsalat
feltsalat
1/2 agurk
1 avocado
8-10 cherrytomater
en real bunt bladpersille
1 sitron

Sett ovnen på 200 grader. Bland sennep, olje, salt, pepper og gressløk.
Smør det utover fiskefiletene i en ildfast form. Stek i ca 10 min.
Lag salaten så lenge. Del salatbladene i biter, ha i bunnen av en stor bolle.
Del avocado i biter, agurk i staver og tomater i halve. Ha over salaten.
Strø over oppklippet persille og sprut over litt sitronsaft.
Ta fisken ut av ovnen, del den i biter, vend forsiktig inn i salaten.
Servere med sitronbåter og ferskt brød.

Vri deg en baguette


Idag var jeg den perfekte husmor, tok opp fisk fra fryseren og satte en brøddeig til kaldheving kl 0730 i morges for å kunne ha nybakt brød til kveldens middagsgjester.

Uknadde baguetter
(4 stk)
1/2 pk gjær
2 ts salt
en dæsj honning
6 dl lunkent vann
3 dl havregryn
1 dl solsikkefrø
3 dl sammalt spelt eller hvete
ca 7 dl siktet spelt eller hvete

Rør ut gjæren i salt, honning og litt av vannet.
Tilsett resten av vannet, samt havregryn,
frø og mel. Rør i bollen med en sleiv til du har en løs, men smidig deig. Hev i 1-2 timer.
Sett ovnen på 260 grader.
Ikke kna deigen, men hell den ut på melet bakebord, klapp litt utover med melete hender, del den i 4 remser, tvinn dem litt nonchalant og legg på bakeplate. Dryss over litt mel.
Sett i ovnen med én gang den er varm. Stek i 15 min, skru ned til 150 grader og stek videre ca 10 min.
Baguettene smaker best rykende ferske, men kan gjerne fryses.

onsdag 22. april 2009

Vassgraut


Vassgraut...
Hva er nå det? Det har jeg lurt på. Det høres unektelig stusslig og vassent ut.
Men jeg har et grøtprosjekt. Jeg vil utvide mitt grøtrepertuar. Ikke slik å forstå at ikke havregrøten duger lenger, men det kan jo være godt med litt variasjon?

Først ut er altså vassgrauten. Var det noe de spiste i hin hårde dager blott av nød? Eller har vassgrauten noe å tilføre også mitt moderne, mer velbemidlede liv?
Det var faktisk veldig godt. En lett, myk grøt lagd av byggmel, sammalt hvetemel eller sammalt rugmel. Jeg valgte bygg.
Vassgrauten ble ikke seig som havregryten, men la seg som fløyel i magen.

Vassgraut
(1 pers)
1/2 dl byggmel (eller sammalt hvete eller rug)
2 dl vann
salt

Kok opp vannet i en gryte, hell i mel mens du visper til jevn grøt. Kok under omrøring i 5-10 min. Ha i litt salt til slutt.
Servere med melk og tyttebærsyltetøy og kanske litt banan?

Følg med for nye grøtopplevelser!

søndag 19. april 2009

Lakserisotto


Gressløken jeg plantet i balkongkassen ifjor har kommet med nye vårskudd!
De første spede strå fikk toppe søndagens risotto med laks. Tralala vår.

Lakserisotto
(1 pers)
1 sjalottløk
1 stilk selleri
1 dl langkornet ris
1/2 terning fiskebuljong
2,5-3 dl vann
saft av 1/2 sitron
hakket persille og gressløk
ca 100 g laks i biter
nykvernet pepper

Hakk løken grovt, skiv selleristilken. Stek blankt i litt olje.
Tilsett risen og rør til den er blank.
Smuldre over buljongen, hell i litt vann av gangen og kok under stadig omrøring. Når risen har sluttet å trekke til seg vann og er kremet og myk, ta gryta vekk fra platen.
Rør inn sitronsaft og hakket persille, og rør laksebitene forsiktig inn.
Legg på lokk og la den varme risen "koke" laksen.
Det går ganske raskt, kjernen på laksebitene trenger ikke bli helt gjennomkokt.
Strø over gressløk, kvern over pepper, servere straks med sitronbåter og en frisk, enkel salat.