tirsdag 30. september 2008

Retro-tunfisk


Som tatt rett ut av en kokebok fra 70-tallet.
Men jeg er jo født på den tiden, så jeg trenger ikke noen bok.
For å tilpasse salaten til dagens samfunn, har tidsriktig lime og koriander fått snirkle seg inn mellom tunfisk, agurk og isbergsalat.

Tunfisksalat
isbergsalat
agurk i staver
hermetisk tunfisk i vann
kokt egg i skiver
avocado i strimler
solsikkefrø
limesaft
olje
hakket hvitløk
koriander og gressløk
salt og pepper

Danderingen er viktig her. Legg salat utover en tallerken, og plassere tunfisken i midten som et lite fjell. Legg agurkstaver og avocadostrimler nedover fjellsiden i stjerneform, annenhver såklart. Legg eggskiver i en ring rundt fjellet.
Bland limesaft, olje og hakket hvitløk, og hell forsiktig utover fjellet, men unngå å smusse til eggene. Strø til sist over solsikkefrø som du har ristet i tørr panne, hakket gressløk og koriander, og nykvernet pepper og flaksalt. En grønn oliven med pimiento på fjelltoppen, setter prikken over i-en. Servere med godt brød, og hvorfor ikke en majonesklatt?

Håper det smaker!

søndag 28. september 2008

Kantarellomelett



Idag våknet Kristine Kusine og jeg til klar høstsol og 12 varmegrader, og bega oss mot Sognsvann. På veien dro vi innom Kokosbollefrabrikken og kjøpte med oss noen nylagde kokosboller.
Vi spurte damen om å få med en ekstra papirpose, i tilfelle vi ville finne kantareller.
Og jommen sa jeg sopp! I et fuktig myrområde krabbet vi rundt som villsvin etter trøffler, og snuste oss frem til saftige soppbuketter med traktkantareller. Til sist måtte vi rett og slett ta på oss skylapper for ikke å se flere sopp. Vi var sultne, og papirposen hold på å sprekke.
Vi fablet om at vi skulle lage den beste soppomeletten noensinne.

Det ble det! Vi spiste så sakte vi kunne så omeletten skulle vare så lenge som mulig. Men ingen omelett varer desverre evig.

Kantarellomelett
(2 personer)
250 g rensede traktkantareller
1 hakket løk
4 egg
salt & pepper
fersk oregano, timian og gressløk

Stek soppen i smør, salt og pepper, til vannet har trukket ut og dampet vekk. Legg til side. Fres løken myk og blank i smør.Visp eggene lett sammen med salt og pepper, og hell over løken.
Stek på laveste varme til omeletten er stivnet, men fortsatt myk oppå. Strø over kantareller og hakkede urter, og stek noen få minutter til, gjerne med lokk over. Den skal fortsatt være myk når den serveres.
Vi serverte med kokt quinoa blandet med soltørkede tomater, samt en grønn salat med sennepsdressing.

Lakse og rekecurry


Kristine Kusine og jeg skulle enkli på Hvaler i helgen, men noen bestemte seg visst for å lukke og låse for høsten. Vi måtte finne på noe annet, og Kristine kom på hyttetur til Søren Jaabæksgate istedet.
Etter en trendy dag på Grünerløkka, lagde vi trendy thai møter norsk laks og smartclubreker.

Lakse og rekecurry
(2-3 personer)
250 g laksefilet i terninger
100 g rensede, kokte reker
1 løk
1-2 ss rød currypaste
4 dl kokosmelk
3 kaffirlimeblader (hvis du får tak i)
100 g grønne bønner i biter
1 ss fiskesaus
saft av 1/2 lime
skall av 1/2 lime
1 ts sukker
frisk koriander

Fres hakket løk og currypaste i litt olje. Hell i kokosmelk og kok i noen minutter. Tilsett lakseterninger, grønne bønner og ev kaffirlimeblader. Kok noen minutter til fisken er klar. Ha i fiskesaus, limesaft, limeskall sukker og reker, og strø på friske korianderblader.
Bør ikke koke etter at limesaften er tatt i, da skiller kokosmelken seg.

Servere med mye mer koriander i en skål, og nykokt ris. Jeg hadde visst ikke mer ris igjen, og serverte med quinoa. Det gjorde nytten!
Tørr hvitvin var også godt til.

lørdag 20. september 2008

Granola med nektarin


Jada, jeg kunne bare kalt det ristet müsli.
Men da Karin og jeg var i New York, ble jeg for første gang granolabevisst. Da vi spiste frokost på kafé, visste vi først ikke forskjellen på granola og cereals. Vi prøvde begge deler; ba vi om cereals fikk vi gjerne en porsjonspakning med et eller annet Kellogs-produkt samt et glass melk, mens granolaen var mer eksklusiv, crispy og smakfull, og kom i følge med friske bær, banan og yogurt.
Men ofte så søt at den hadde passet bedre som dessert...
Jeg har søkt etter granola på nettet, og ikke overraskende øser amerikanerne på med desilitervis av maple syrup eller brown sugar. Og det kreves jo noe klissete som havregrynene kan klebe seg i. Men neitakk, ikke til frokost!
Men så finnes det i mengden en og annen sunn liten amerikaner som tenker utenfor den tradisjonelle granolaboksen. En fersken kan gjøre samme nytten som maple syrupen!
Takk.

Jeg tok heller en nektarin, og har plukket litt herfra og derfra på de sukkerhungrige amerikanernes hjemmesider når det gjelder de andre ingrediensene.
Det ble sprøtt, og passe søtt og friskt. Jeg gleder meg til frokost!

Granola med nektarin
2,5 dl store havregryn
1/2 dl rosiner
1/2 dl grovt hakkede, usaltede pistasjekjerner
1/2 dl gresskarfrø
en klype flaksalt
1 nektarin
1/2 ts vaniljesukker
1/2 ts sukker
1/4 ts kanel

Sett ovnen på 150 grader.
Bland havregryn, rosiner, nøtter, frø og salt i en bolle.
Skjær nektarinen i biter, og mos den i en stavmikser. Kok puréen med sukker, vaniljesukker og kanel, til det blir tykkere, 5 minutter eller mer.
Bland det med resten, og rør. Legg utover på bakepapir, og bak i ovnen i 20-30 min. Rør rundt med jevne mellomrom.
Avkjøl og legg i lufttett glass.
Serveres med melk/yogurt og frisk frukt.

torsdag 18. september 2008

Indisk kokos-dal m/chapati


Det finnes en klubb som heter klubb-klubb. Det er en åpen og inkluderende klubb. Det er flest svensker der. Forrige uke var klubb-klubb ute og plukket kantareller, og da ble vi enige om at vi ville ha et linseprosjekt i klubb-klubb.
Jeg var førstemann ut, og laget indisk linsesuppe med kokosmelk servert med nystekte chapati.
Oppskriften på dal er en kombinasjon av 3 oppskrifter jeg kom over, som alle påberopte seg å være indiske. Hvorvidt min trippelkombinasjon kan kallles indisk, blir opp til inderne selv å bedømme. Godt var'e!

Dal
(4 pers)
2,5 dl røde linser
12 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
2 sjalottløk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 stor rød chili uten frø, hakket
2 ts hakka ingefær på glass (eller en bit)
2 ts gurkemeie
1 ts garam masala
1 boks lett kokosmelk
1 ts salt
150 g grønne bønner
(2 ts honning)
fersk koriander
limebåter

Skyll og kok linsene i 10-15 minutter i vann /m buljongterning.
Stek løk, hvitløk, chili, ingefær og tørre kryddere i olje i noen minutter til de blir myke og duftende. Ha deretter i kokosmelk og salt.
Hell blandingen i linsegryten, putt oppi rensede grønne bønner delt i biter,
og kok sammen noen minutter.
Smak til om du trenger litt honning for å balansere smaken.
Sprut i litt limesaft, dryss over hakket koriander, og servere med masse limebåter og mer koriander i en skål.
Bak også gjerne chapati til!

Chapati

(8 små brød)
250 g sammalt fint hvetemel (eller sammalt spelt)
1 dl vann
1 ss olje uten smak (eller ghee skulle man vel hatt...)
1 ts salt

Bland ingrediensene, og elt deigen godt med hendene. Den skal være ganske fast, men hvis den er smulete kan du tilsette bittelitt mer vann. La den hvile ca 15 minutter om du har tid.
Del i 8 biter, og kjevle tynt, tynt. Stek én av gangen i tørr, glovarm panne noen minutter på hver side, til brødet blir gyllent og prikkete.
Legg dem under et klede så de holder på fuktigheten til du serverer dem. (Men lag dem rett før!)

onsdag 17. september 2008

Plommer og nektariner med kardemomme


Jeg viderefører ovnsfrukt med vaniljeis, fra mandagens epledessert. Plommer og nektariner idag.
Te og noe attåt til en eksklusiv gruppe husmødre.

Plommer og nektariner med kardemomme
(4 pers)
10 norske plommer
2 nektariner
2 ts honning
3 kardemommekjerner
noen håndfuller usaltede pistasjekjerner

Del frukten i båter, legg i smurt, ildfast form. Knus kardemommekjernene i en morter. Strø den over frukten med honning og pistasjekjerner. Bland.
Stek på 200 grader til frukten har "saftet" seg litt, 20-30 min.

Californiaomelett


Min favoritt maki-rull er California-maki. Crabstics, avocado, majones og agurk.
Idag fikk jeg plutselig veldig lyst på crabsticks. Og jeg forbinder jo crabstics med California-maki. Dessuten jeg ville lage noe enkelt, f.eks en omelett. Da var det vel ikke mer å lure på?
La meg presentere Californiaomeletten!

Californiaomelett

(1 person)
2 egg
1 fedd hvitløk
1/2 boks crabstics (75 g)
1/2 avocado
en bit agurk
1 god sprut lettmajones
limesaft
salt og pepper
fersk gressløk

Skjær crabstics, agurk og avocado i biter. Bland med majones og limesaft.
Hakk hvitløk og stek den myk og gyllen i olje. Pisk eggene lett med salt og pepper, og hell over. Stek omeletten på svak varme til den er såvidt myk i midten.
Brett den og dandere med californiablandingen, strø over gressløk, flaksalt og pepper. Servere med mer lime og godt brød. (På bildet sees ballymaloe-brød med ajvar på)