onsdag 30. juli 2008

Potetsalat med sennepsdressing


Dette har vært sommerens mest populære og anvendelige tilbehør på varme dager.
Kokte nypoteter med sennepsdressing, iblandet lettkokte grønnsaker av ulikt slag.
Blomkålbuketter, broccoli, asparges, sukkererter, brekkbønner, reddiker, you name it.
Alle slags friske urter er herlig, særlig persille og timian.

Her i Dimmelsvik har vi slått oss på kombinasjonen potet-sukkerert-reddik, og gjentok successen idag da vi fikk lunsjbesøk fra Holmefjord.
Alle roper etter oppskriften, så her kommer den:

Potetsalat
(8-10 pers)
16 midels store nypoteter
1 pk sukkererter
2 bunter reddiker
2 ss kapers
1/2 purre
2 ss olje
saften av 1 sitron
3 ss grov sennep
1 ts sukker (helst honning)
salt, pepper
fersk gressløk og persille

Kok potetene, del dem gjerne i biter hvis de er store.
Kok sukkerertene i 2 minutter, del dem i biter. Skjær reddikene og purren i tynne skiver.
Del potetene i ganske store biter mens de enda er varme, behold skallet på hvis det er nypoteter.
Bland en dressing av sennep, olje, sitron, salt, pepper og honning.
Hell over de varme potetene.
Bland forsiktig i sukkererter, reddiker, purre og kapers.
Klipp over urter.
Server varm, lun eller kald.

søndag 27. juli 2008

Smuldrepai


Bursdag krever kake.
Det er fortsatt bringebær i sikte.
Deigen på toppen idag, til en forandring.

Smuldrepai
6-8 dl bringebær med litt rips
2 ts vaniljesukker
2-3 dl store havregryn
0,5 dl sukker
60 g smør (melkefri)

Smør en form, ha i bær og vaniljesukker.
Smelt smøret i en gryte, ta av varmen, bland i sukker og havregryn.
Strø blandingen over bærene, stek på 220 grader i 15-20 min, til bærene bobler og toppingen er gyllen.
Servere med is eller vaniljesaus.

Paella lett som pett


Jeg har lenge vært litt i tvil om hvorvidt paella er noe for meg å lage eller ikke. Det er jo så godt, men i oppskriftene virker det som det er så mange ingredienser og prosesser; koking først og steking etterpå.
"Nei, hoff, jeg lager noe annet", har jeg tenkt.
Men så kjøpte Kristine Kusine seg en lettvint-kokebok på salg i Rosendal, og der var det oppskrift på paella. I en lettvint-kokebok!
Presentert som en enkel alt-i-ett-gryte!
Jeg satt under parasollen og grunnet på dette i mitt kokke-indre, da jeg hørte Kristines tante Birthe snakke inne på kjøkkenet. "Vi kunne jo lage paella til Fredriks bursdag imorgen", sa hun.
Jeg løp inn.
"Jeg satt akkurat og tenkte på paella!", ropte jeg.
Bursdagsmiddagsplanen var i boks. Fredrik syntes også heldigvis det var en god idé.

Oppskriften under er basert på den hverdagsenkle, men med noen festlige justeringer. Den er fordoblet fra 4 personer til 8, men lar seg enkelt halvere igjen.

Paella
(8 pers)
6 kyllingfileter
olje
2 løk, hakket
4 hvitløksfedd, hakket
6 tomater
2-2,5 liter varm kyllinbuljong (erstatt gjerne 2 dl med hvitvin)
800 g ris
4 ts gurkemeie (1 ts safran hvis man har flaks)
1 kvast fersk rosmarin, ev 2 ts tørket
persille eller timian
4-500 g reker
(1 boks store hvite bønner)
salt, pepper

Skjær kyllingfileter i 6 biter, stek i olje i en høykantet stekepanne til de er gyldne utenpå. Salte og pepre, legg til side.
Skåld tomatene. (Skjær et kryss oppå, legg i kokende vann i 30 sek, skyll i kaldt vann, dra av skallet.) Del dem så i grove biter.
Surr løk og hvitløk i samme høye panne som isted, i oljerestene. Tilsett tomatene etter noen minutter, og fres videre i 2-3 min.
Hell på varm buljong, og ev. vin, (Kristine hadde ikke drukket opp sin igår, den gikk rett i gryta), ris, gurkemeie el safran, rosmarin og kylling. Kok uten lokk i 15 min. Du trenger ikke røre.
Ha så i reker og ev. store hvite bønner, rør forsiktig. Kok videre i 3 min.
Smak etter om risen er ferdig kokt. Er den det, ta gryten vekk fra platen, legg på lokk, og la retten hvile i 5 min.
Klipp over persille, jeg fant også en kvast mynte i rosebuskene, og servere.

Spis salat til, og drikk en tørr hvitvin. Chardonnay Truli fra Italia var riktignok ikke spansk, men middelhavsk nok.

fredag 25. juli 2008

Bærpaier fra hagen


Hagen bugner av bringebær.
Hver eneste dag er det 50 nye som er modne, og det synes ikke at vi har forsynt oss grovt dagen før.
Det er også rips og stikkelsbær.
Blandet sammen i et litermål, skrek de etter en pai. Det fikk de.

Bærpaier
(2 stk)
100 gram smør (uten melk)
5 dl hvetemel (el. siktet spelt)
2 dl havregryn
2 egg
1,5 dl sukker
2 liter bær av ulik sort

Smelt smøret i en gryte, ta av varmen, rør inn sukker, egg, deretter mel og havregryn. Fordel deigen i 2 mellomstore paiformer. Deigen er litt klissete, så mos den utover.
Forstek deigen på 180 grader i 15 min.
(Dette kan du gjøre lenge før paien skal spises.)

Hell over ca 1 liter bær i hvert paiskall, trykk det litt sammen med en gaffel.
Stek på 200 grader i ca 15 minutter, eller til bærene ser sammensukne ut og det lukter syltetøy.
Server straks. Gjerne med is eller vaniljesaus.
Denne paien holder seg overraskende mange dager i kjøleskap, hvis man mot formodning ikke skulle orke alt...

Bouillabaisse


Er dette en bouillabaisse? Hva er kriteriene?
Dette er iallefall en suppe basert på franske fiskesupper jeg tidligere har lagd eller smakt.
Vi ville gjerne fiske fisken selv, her inne i fiskens paradis, men det var kun makrell som nappet på, og selv om makrell er en lekkerbisk, var vi skeptiske til dens tilstedeværelse i en fransk fiskesuppe.

Andreas Viestad skrev om egen fiskekraft basert på strandkrabber i ukas Magasinet, og utstyrt med klesklype og blåskjell prøvde min tante å lokke strandkrabbene til seg. Men uten hell.
Jeg kokte derfor kraft på rekeskall, noe jeg alltid har hatt planer om å gjøre, men aldri orket helt når det har kommet til stykket.
Nå i feriavslappingens tid har derimot husmorgenene mine fått spillerom, og jeg kokte for første gang egen kraft. Det behøver man selvsagt ikke, man er ikke noe dårlig menneske om man tyr til Knorr. (Jeg måtte selv supplere, da rekekraften ikke strakk til).
Ingredienslisten kan virke lang, men dette er en enkel suppe.

Nok til 8 sultne.

Kraft kokt på rekeskall
rekeskall fra ca 500 g reker
8 dl vann
1 løk i grove biter
1 gulrot i biter
1 dl hvitvin
2 fedd hvitløk i biter

Fres rekeskallet med løk, hvitløk og gulrot, i litt olje. Hell så over vann og vin, og kok under lokk i 20 minutter. Sil. Dette ble akkurat 1 liter.

Boulliabaisse
5 gulrøtter i strimlede biter
3 løk i tynne strimler
4 fedd hakket hvitløk
2 små fenikkel i strimler
1 liter rekekraft
1,5 l vann
2-3 buljongterninger
2 dl hvitvin
2 bokser hermetiske, hele tomater
ca 500 g reker (vekt med skall)
1 kg fisk (lyr, torsk, steinbit)
2 bokser hermetiske blåskjell
2 ts sukker
pepper, salt?
sitronsaft fra 1/2 sitron
persille

Fres løk, hv.løk, gulrot og fenikkel i olivenolje i en stor gryte, 5-10 minutter, til grønnsakene er myke og faller sammen. Ha i vin, tomater, sukker, kraft, vann og buljong (erstatt gjerne 1 liter rekekraft med vann og buljong).
Kok opp, og la koke i 10 -15 min. Smak til med salt og pepper. Hit kan du forberede suppen i forveien hvis du har lyst.

Tilsett renset fisk i munnfullstore biter, og la den trekke i suppen til den er hvit og ferdig. Rør så lite som mulig. Ha til sist i reker og blåskjell (uten hermetikkvann), la det bli varmt, men ikke kok mer. Sprut over sitronsaft, klipp over persille.

Vi serverte med flettebrødet og hvitvin.

Fluffy flettebrød


Jeg er i Dimmelsvik.
I sommerhuset til min tante, onkel, fetter og kusine.
Vi skulle få mange lunsjgjester, og jeg ville bake brød.
Før pleide jeg å lage en fletteloff som jeg kalte kemboloff; den blir alltid enorm. Idag ville jeg lage 2 flettede brød, litt mindre, og med grovere mel.
Jeg slumpet, og det ble to fine, luftige fletter.

Flettede brød
3 dl melk (jeg tok soya)
3 dl vann
100 g smør (melkefri melange)
1 dl appelsinjuice
1 pk gjær
2 ts salt
1 ts sukker
1 egg
4 dl havregryn
4 dl grovt rugmel
siktet hvete (jeg tok spelt) til passe deig

Smelt smør, ha i vann og melk, justere til 37 grader. Løs opp gjæren i væsken, tilsett salt, sukker og juice. Bland i egg.
Ha i grovt mel, og tilsett hvetemel til passe deig, ikke for fast, men smidig, akkurat så det slipper bollen.
Hev deigen til dobbel str., ca 1 time.
Del deigen i 2, flett 2 fletter, legg dem ved siden av hverandre på et brett, etterhev mens ovnen blir varm.
Stek på 225 grader til de blir store, gyldne og det blir godlyd når du dunker dem under.

Lunsjgjestene ble fjetret over den vakre naturen, og kom ikke før det var middagstid, men brødet gjorde seg om mulig enda bedre til dagens bouillabaisse.

fredag 18. juli 2008

Seipanne med kokosmelk og grønnsaker


Kine lager en av mine favoritt-seiretter. Det er litt ulike ingredienser hver gang, men det er alltid samme hovedkonsept med fisk i bunnen, og masse grønnsaker på toppen.
I kveld ble jeg invitert til Kines solrike hage, og en variant av seiretten kom på bordet.
En alt-i-ett-rett som passer seg selv!

Kines seipanne
600 g seifilet, gjerne fra blokk
gulrøtter i tynne skiver
sukkererter
asparges i biter
1 purre i ringer
2 hakkede hvitløksfedd
1 tomat (vi hadde ikke fler...)
1 hakket chili med frø
chamignon i båter
1 boks lett kokosmelk (400 ml)

Legg fisken i biter en traktørpanne, legg cili og hvitløk oppå, legg så de andre grønnsakene lagvis over. Hell over kokosmelken, salte og pepre.
Sett lokk på pannen, og skru platen på svak varme først. Øk etterhvert, og la det koke opp. Når fisken er gjennomkokt, og grønnsakene møre, er det klart!

Servere med ris. Vi kokte en blanding av villris og basmatiris 50/50. Først kokte vi villrisen i ca 25 min. Deretter tilsatte vi basmatiris og kokende vann.