tirsdag 18. januar 2011

Eggende pasta med grønnsaker


Sunn og god hverdagspasta med en liten eggesurprise som hyller inn pastarørene.

Pasta med egg og grønnsaker
(1 person)
60 g tørr fullkornspasta
noen buketter broccoli
1/2 rød paprika
1 bit purre
en håndfull sukkererter
5 cherrytomater
1 fedd hvitløk
1/2 rød chili
frisk persille
1 egg
salt, pepper

Kok pasta.
Skjær grønnsakene i passende biter.
Kok broccolien noen minutter slik at den får et lite forsprang, og stek den sammen med de andre grønnsakene i en stekepanne til de er myke og fine. Mot slutten tilsetter du hakket hvitkløk og chili.
Knekk egget over den fullstendig nykokte, avrente pastaen og bland godt. Ha i salt og pepper.
Vend inn grønnsakene og strø over hakket persille.

mandag 3. januar 2011

Sennepssild


I årets julesildproduksjon havnet silden i sennepen.
Sennepssild er nesten den beste silden, synes jeg, og jeg ville prøve selv.
Den ble godt mottatt i mang en julemunn.

Sennepssild
(3 glass)
1 blå boks Carlos sildefileter
1/2 grovhakket løk
200 g majones
6 ss grov sennep
4 ss dijonsennep
1 pk dill, finhakket
2 ts eddik
2 ts sukker
pepper

Skjær sildefiletene i passende gaffelbiter og legg dem i glassene lagvis med løken.
Bland sammen ingrediensene til sausen og hell over. Vend litt på glassene slik at sausen kommer godt inn mellom fiskebitene.
Silden holder seg noen uker, men det spørs om det er noe man trenger å ta hensyn til når glassene åpnes på lange, fristende julefrokoster...

lørdag 11. desember 2010

Krumme kaker


Noen av de beste julekakene er de tynne, sprø, florlette, blondete krumkakene.

Da er det flaks at de atpåtil elsker å bli bakt med den blå, melkefrie Melangen.
Velkommen til mitt intolerante hjem, kjære krumme, små kaker.

Krumkaker
(ca 50 stk)
2 egg
1 kopp sukker
1 kopp vann
1 kopp potetmel
1 kopp hvetemel/spelt
1 kopp smeltet smør
1 ts vaniljesukker

(Koppen er en vanlig te-kopp/kaffekrus)

Pisk eggedosis av sukker og egg. Visp inn mel og vann vekselvis.
Ha i smeltet smør, og til slutt vaniljesukker.

Varm opp et elektrisk krumkakejern, det trenger ikke smøres.
Ha i litt røre av gangen, jeg bruker en knøttliten øse, men en spiseskje funker kanskje?
Når kaken er ferdigstekt må du -kjapt som et lyn- dytte den ned i en liten kopp, den stivner forferdelig fort.
La kakene avkjøle helt, og putt dem i kakebokser med silkehansker på hendene.

mandag 15. november 2010

Rårakor


Svensk, enkel husmannskost, servert sammen med sin venn tyttebæret.
Superrask hverdagskost for en huskvinne.

Rårakor
(1 pers)
2 poteter
1/2 ts salt
pepper
smør

Skrell, vask og riv potetene grovt. Bland med salt og pepper fra kvern.
Form 2 kaker og stek i smør i ca 3 min på hver side.

Jeg serverte med tyttebær, kokte gulrøtter og broccoli.

tirsdag 9. november 2010

Laksepasta med grønnsaker


Pasta til mutter og fatter,
slurp lang fløtete spagetti til det spruter og splatter.

Pasta med laks og grønnsaker
(3 pers)
150 g tørr fullkornspasta
1 stor sjalottløk i båter
1 fedd hakket hvitløk
1 broccoli i små buketter
2,5 dl havrefløte/matfløte
1 boks minimais
3 laksefileter à 125 g
skallet og saften av 1/2 sitron
frisk persille
salt&pepper

Kok pasta.
Fres løk og hvitløk mykt i en stor stekepanne eller wok, ha i broccoli og stek videre til den er litt myk.
Tilsett minimais og fløte og kok opp. Ha i laks i terninger og sitronskall, og kok på svak varme et par minutter til laksen er gjennomkokt.
Bland i kokt pasta og sitronsaft, smak til med salt og pepper, strø over masse persille og server.

torsdag 4. november 2010

Grove rugkaker


Lærere må ha skikkelig lunsj.
Selv om den bare kastes inn på høykant i løpet av et kvarter hvis man har inspeksjon, skal den være en glede for både øye og mage.
Lærere har matbokser med små rom, fylt av herlige fristelser.
Cherrytomater, sukkererter, kokt egg, friske urter. De baker sine egne knekkebrød. Og de hyller hverandre for kreative matpakker.

Jeg bakte en porsjon grove rugkaker som jeg fant i en svensk, fristende bakebok, og jeg tar bare opp 2 stk av fryseren hver morgen, som tiner iløpet av formiddagen.
De er litt flate, og lærerpålegget lar seg lett bre utover. Med cherrytomater og basilikum på toppen ble de selvsagt lagt merke til og hyllet.

Grove rugkaker
(16 stk)
1 pk gjær
5 dl lunka vann
2 ts salt
2 ss olje
2 ss sirup
(1-2 ts svensk brødkrydder hvis du har)
7 dl sammalt fin rug
4-5 dl siktet spelt eller hvetemel

Smuldre gjæren, ha i vann, salt, olje og sirup. Rør til en smidig deig.
La heve tildekket i 30-40 min.
Ta opp deigen og kna den. Rull til en lang pølse, og del i 16 biter. Form dem til boller, og platt dem ut til små, runde kaker.
Prikk dem med en gaffel la heve på bakepapirkledd plate til de er lette og porøse, ca 30 min.
Stek på 250 grader i midten av ovnen til de er gylne og gjennomstekte, 10-15 min.
Avkjøl på rist under kjøkkenhånkle.

lørdag 9. oktober 2010

Honningristet müsli


Deilig med litt crispy, crunchy, honningsmakende, vaniljeduftende frokost nå i disse hustrige høstmorgener.

Honningristet müsli
200 g store havregryn
100 g speltflak
75 g havrekli
50 g sesamfrø
50 g linfrø
50 g solsikkefrø
75 g grovhakkede nøtter (mandler og usaltede cashew idag)
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
1 klype salt

2 ss nøytral olje
1 stor ss honning

50 g rosiner

Mål opp alt det tørre og bland det i en ildfast form.
Varm opp olje og honning i en gryte slik at honningen smelter, men ikke kok.
Hell blandingen over i den ildfaste formen og rør godt sammen med korn og frø.
Stek i ovnen på 175 grader i ca 30 min til müslien har fått litt farge, har tørket litt og lukten sprer seg i kjøkkenet. Rør med jevne mellomrom.
Avkjøl, bland i rosiner og oppbevar i tett boks eller glass.
Server med melk eller yogurt og banan.

PS: Nam nam, neste gang lager jeg dobbel porsjon.