tirsdag 13. april 2010

Syrlig wok med egg


Eggende hverdagswok idag.

Syrlig wok med egg
(1 pers)
1 egg
1/2 chili
1 fedd hvitløk
1 bit ingefær
1 håndfull usaltede peanøtter
passelig mengde av paprika, purre, gulrot og squash
1 ss soyasaus
1 ss balsamicoeddik
bladpersille

Stek egget som en slags eggerøre, legg til side.
Hakk chili, ingefær og hvitløk, fres litt sammen med peanøttene.
Ha i purreringer, squashskiver, paprikaremser og gulrot som du har skivet på langs med en ostehøvel. Når det er nesten ferdig har du i 1 ss soyasaus og 1 ss balsamicoeddik. Dandere persille og eggerøre på toppen, og servere med ris og sitron.

søndag 11. april 2010

Søtpotet- og gulrotsuppe



Idag ble mamma, pappa og jeg særdeles sultne og sinte etter en gjenstridig kjetting på Nesøyas flytebrygge.
Etter endt økt skulle jeg bli med mamma og pappa hjem på fiskemiddag, men jammen lå ikke fisken fortsatt og koste seg i fryseren. Tarmene skrek, og jeg tok en chefsavgjørelse og lagde heller en turbosuppe utifra hva som fantes i kjøleskapet.
Min mors kjøleskap har som regel gode saker. Det ble en suppe med gode smaker.

Søtptet- og gulrotsuppe
(3-4 pers)
1 gul løk
1 rød chili
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1 stor søtpotet
1 l vann
1buljongterning
saft fra 1/2 lime
basilikum til pynt

Grovhakk løk, hvitløk og chili (uten frø). Stek i litt olje i en gryte. Skrell gulrøtter og søtpotet, skjær i små terninger og fres med i gryta. Tilsett buljong og vann.
La koke til grønnsakene er møre, ca 15 min.
Mos med en stavmikser, varm opp igjen sammen med limesaft. Pynt med basilikum og servere med limebåter og mammas hjemmebakst.

fredag 9. april 2010

Rødbetsalat



Idag fikk jeg besøk av en fin samling lærerstudiner.
Vi er selvsagt egentlig veldig seriøse, alvorlige og grublende studiner, men idag slo vi oss løs med vin, mat, spill og ablegøyer.

Jeg serverte en rødbetsalat som jeg lagde mye før, da med kremet chevre. For å kunne lage den idag, hadde jeg heller i store hvite bønner, det funka bra.
Jeg bakte et saftig olivenbrød til, og serverte kjøpe-hummus fra innvandrerbutikken. Jeg kunne såklart laget den selv, men hvorfor ikke overlate det til dem som virkelig kan?

Rødbetsalat
(5 pers)
1 kg rødbeter
2 rødløk
1 squash
2 ss pinjekjerner
100 g penne (tørr)
100 g sukkererter
3 ss store kapers med stilk
1 boks store, hvite bønner
bladpersille

Skrell rødbeter og løk. Del i båter. Del squashen i skiver.
Legg alle grønnsakene i en langpanne og strø over litt olivenolje og pinjekjernene.
Stek på 200 grader i ca 20-30 min, rør litt underveis.
Kok sukkerertene i 2 minutter, skyll dem i kaldt vann.
Kok pastaen.
Bland grønnsaker og pasta forsiktig sammen med bønner, bladpersille og kapers. Servere med sitronbåter, brød, hummus og masse rødvin.

Olivenbrød med valnøtter


Provencalsk, satftig og salt tilbehør til salaten.
Og sikkert perfekt til ost.

Olivenbrød
(4 smale brød)
1 dl grønne oliven uten kjerne
100 g valnøtter
2 håndfuller fersk rosmarin
1/2 pk fersk gjær
1 ts salt
1 ss honning
3 dl lunka vann
3 ss olivenolje
4 dl siktet hvete/spelt
2-3 dl sammalt hvete/spelt
flaksalt+rosmarin til pynt

Del olivenene i skiver og grovhakk valnøttene, jeg knuste dem bare litt med hendene.
Smuldre gjæren, ha over 1 ts vanlig salt og honningen. Løs opp i vannet. Tilsett olje, oliven, nøtter og rosmarin, bland i melet. Deigen skal bare blandes lett, og være forholdsvis løs. La heve tildekket i 1 time.
Varm ovnen til 250 grader, kle en bakeplate med papir.
Ha litt mel på benken, tipp deigen ut og platt den med melede fingre. Ikke kna, men skjær deigen i 4 remser. Legg remsene på platen og form dem til lange, smale brød.
Pensle med vann og strø over hflaksalt og mer rosmarin.
Stek med det samme, i 5 min på 250 grader, skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 10-15 min.
Det var godt med hummus på.

onsdag 7. april 2010

Reka som kongen av pestopasta


Jeg fortsetter rekeprosjektet, pasta igjen, men idag får de små rosa selskap av rød pesto og grønnsaker også.
God middag med minimal innsats.

Reker i pestopasta
(1 pers)
100 g skrellte reker
1 tomat
50 g sukkererter
1/2 paprika
1 stor ss rød pesto
en bit purre
penne til 1 pers
sitronsaft
bladpersille

Kok penne.
Skjær tomaten i båter, paprikaen i strimler, sukkerertene på langs og purren i ringer, og stekt dem myke i olje. Ha i litt sitronsaft mot slutten.
Pland pesto i pastaen og rør inn grønnsaker og reker. Strø over persille.

tirsdag 6. april 2010

Reka som kongen av pasta


Vi har visst det lenge, og nå er det nok en gang slått fast. Det er på tide å sette spikeren i scampi-kista en gang for alle. Årsakene er mange; regnskog hogges, rismarker fordrives, giftutslipp fra oppdrettsanlegg er farlig for både miljø og innbyggere, dyrearter utrydddes, og arbeiderne jobber i slavelignende forhold.
Flere butikker har faktisk sluttet å selge den rosa rakkeren.

På tide å hylle den norske reke!
Jeg starter et rekeprosjekt idag, hvor reka får fylle rollen til sin eksotiske storebror.
Først ut er pasta med reker, innhyllet i sitron, chili, persille og hvitløk.

Rekepasta
(1 pers)
100g tinte, skrellte reker
1 fedd hvitløk
ca 1/2 rød chili (sjekk styrken)
1 dl hakket persille
sitronsaft
tagliatelle til 1 person

Kok tagliatelle.
Hakk chili og hvitløk. La det surre i litt olje på lav varme i 5 min. Ha i persille, reker og litt sitronsaft. Rør til alt er varmt, ikke for lenge, for da kan rekene bli seige.
Bland rekemiksen inn i den nykokte tagliatellen og server med nykvernet pepper, flaksalt og sitronbåter.

mandag 5. april 2010

Soyaburgere


Påska er en saga blott.
Jeg tror det blir lite striskjorte og havrelefse fremover, men tynnere bomullsklær og bønneburgere skal det bli desto mer av. Jeg har nemlig kokt masse soyabønner som ligger i fryseren og bare venter på å bli brukt til nesten hva det skal være.

(Havrelfse høres forresten ikke så verst ut. Striskjorte klør nok fælt, men lefsa derimot skulle jeg gjerne smakt.)

Soyaburgere
(3 stk)
2 dl kokte soyabønner (eller andre bønner)
1 liten potet (ca 70 g)
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 ts urtesalt
noen kvaster frisk bladpersille

Riv poteten og grøvhakk løkene. Miks dem i foodprosessor eller stavmikser, men ikke la det bli fullstendig grøt, litt substans er godt.
Bland i urtesalt og frisk persille for hånd. La gjerne røra stå og "sette" seg litt en halvtimes tid.
Ofte når jeg lager bønne/linseburgere må jeg tilsette litt mel for at de skal holde seg sammen. Idag var det ikke nødvendig, men det avhenger nok litt av fuktighet og dagsform på de ulike råvarene.
Form 3 flate kaker og stek dem i olje på middels/svak varme til de er gyldne.

For å virkelig toppe det vegetariske måltidet spiste jeg en salat til, bestående av kokte ursunne bokhvetegryn iblandet tomater, avocado, agurk, masse persille og en liten sprut med sitron og honning.
Servere med sitronbåter til å klemme på både burger og bokhvete.