torsdag 21. januar 2010

En ny sur venn



Jeg har bestemt meg for å prøve ut surdeigens mysterium.
Jeg har hatt lyst lenge, men hele tiden tenkt at det er litt stress. Mate og vente, holde riktig temperatur, tvangsbaking én gang i uken for at den sure ikke skal dø.
Latskapsdina har strittet imot.
Men jeg har funnet en surdeigsblogg. Pain de Martin. Denne Martin hyller surdeigsbrødet på en folkelig måte, ikke på en sånn religiøs, anti-gjæraktig, ekspertholdnings-måte.

Det var faktisk ikke noe slitsomt å lage surdeigen. 5 dagers forberedelse, så er den i boks. Eller i norgesglass. Og jeg trenger ikke bake hver uke, bare mate den litt med mel og vann hvis jeg ikke er i bakemodus. Gleder meg til en ny bakehverdag men min lille venn i kjøleskapet.

Fremgangsmåten finner du her

Muffins med muffens


Muffins til middag?
For noe muffens...

Hva for noe muffens har man i muffinsen for at den skal kunne passere som middagsmuffins?
Ikke noe søt muffens vel?
Neida, her er det bare sunne greier. Ikke noe muffens i mine muffins.
Du få'kke fler muffins enn du lager sjæl!

Middagsmuffins
(9 store eller 12 små)
1 rødløk
1/2 broccoli
10 grønne oliven
2 hvitløksfedd
noen håndfuller usaltede cashewnøtter
hakket bladpersille
4 egg
2,5 dl (havre)melk, (egentlig 3 dl kesam)
1 ts salt
2 ts bakepulver
3 dl siktet hvetemel/spelt
3 dl sammalt hvetemel/spelt
muffinsformer av papir eller brett

Skjær rødløk i båter og grovhakk hvitløken. Fres dem myke i litt olje. Kok små broccolibuketter noen minutter.
Visp egg og melk, du behøver ikke bruke mikser. Ha i salt, bakepulver og mel.
Vend forsiktig inn grønnsaker, oliven og cashewnøtter og hakket bladpersille.
Ha røren i stor muffinsformer.
Stek i 25 minutter på 200 grader til de blir gyllne og sprekker fint på toppen.

Kristine og jeg spiste disse idag, og serverte med en bønnesalat:
200 g lettkokte grønne bønner
1 fedd grovhakket hvitløk
1 boks store hvite bønner
sitronsaft
en neve pinjekjerner

Stek lettkokte grønne bønner og store hvite i olje sammen med hakket hvitløk.
Legg det over i en bolle, sprut over litt sitronsaft og strø over ristede pinjekjerner.

Tips: I disse muffinsene pleier jeg å tage hva jeg haver. Idag havde jeg de ovenstående ingredienser. Det er også godt med f.eks fersk spinat, fetaost, paprika, tomater eller mais.

søndag 10. januar 2010

Horepasta


Spaghetti á la puttanesca.
Horenes spaghetti.

Horene i Napoli i hin håre dager er opphavskvinnene til denne pastaretten.
Horene hadde ikke så god tid til å handle mellom slagene, og de måtte bare slenge sammen det de hadde i skapet. Der hadde de mest hermetikk og salte ansjoser, og de lot det putre sammen til en herlig saus. La oss håpe horene slik fikk energi til nye runder...

Spaghetti á la puttanesca
(2 personer)
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1/2 chili
2 ekte middelhavsansjosfileter
1 boks hele hermetiske tomater
2 ss kapers
1 dl grønne, steinfrie oliven
1 ts tørket basilikum
masse fersk bladpersille
spagetti til 2 personer

Skjær løk i skiver, hakk hvitløk og chili.
Stek det mykt i litt olivenolje.
Mos ned ansjosfiletene, hell i hermetiske tomater, røreknus dem litt.
Ha i kapers, oliven og basilikum. La koke i ca 10 minutter, mens du koker spaghetti.
Kristine og jeg kastet spaghettien i veggen for å se om den var klar, og den satt!
Bland inn persille i sausen, og server med spaghettien.
Vi hadde en liten avocado-tomatsalat til.
Parmensan er sikkert egentlig et must, men siden jeg ikke tåler det, fikk ikke Kristine heller. Rettferdigheten råder.

Tranebærscones



En kald og hustrig søndag i denne ekstreme kuldeperioden.
Jeg gikk en tur og ble rød på nesen, før jeg gikk hjem og lagde scones med røde prikker til Kristine kusine som kom til lunsj.
Nybakte scones med hjemmelagd kirsebærsyltetøy tinte kropp og sinn.

Tranebærscones
(ca 6 stk)
2,5 dl siktet hvetemel el. spelt
1,5 dl sammalt hvetemel el. spelt
1 ss sukker
1 ss bakepulver
4 ss havregryn
2 ss mykt smør
1 dl melk
1 dl vann
2 håndfuller tørkede tranebær

Bland det tørre, smuldre i smøret og bland i melk, vann og tranebær.
Klatt ut 6 hauger på et bakepapir med skje.
Stek på 250 grader i ca 10 minutter til sconesene er gyldne.

fredag 25. desember 2009

Elgkaker


Mamma fikk elgstek av en vennninne.
Trodde hun.

Vi skulle spise denne steken 1. juledag, men etterhvert som elgen tinte ble det klart at det var kjøttdeig vi hadde med å gjøre...
"Vi lager saftige elgkarbonader!" ropte jeg entusiastisk.
"Usj, nei, karbonader er så kjedelig og tørt, det lager vi ikke." svarte mamma.
Jeg klarte likevel å overbevise henne, og godt var det, for det ble en viltopplevelse av de sjeldne. Vi serverte med rødvinssaus, poteter, rosenkål, tyttebærsyltetøy og rødvin.

Jeg kaller det heretter elgkaker, for dem som får bilder i hodet av flate, rutete, kjedelige frysediskkarbonader.

Elgkaker
(4 pers)
800 g elgkjøttdeig
1 vispet egg
1/4 hakket løk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss mel
4 knuste einebær

Bland alle ingrediensene, form dem til 8 kaker.
Stek kakene på middels varme i smør, på begge sider, til de er nesten gjennomstekte. Det gjør ingenting om de er litt rosa i midten. Hvis du vil holde de 4 første varme mens de siste steker, kan du legge dem i en ildfast form med aluminiumsfolie over, og sette i ovnen på 150 grader.

Rødvinssaus
350 g sjaminjong
3 ss smør
3 ss mel
1/4 hakket løk
1 stort fedd hakket hvitløk
2 knuste einebær
3 dl rødvin
1 ts timian
2 dl fløte
(2 ts sukker)
salt og pepper

Skjær soppen i skiver og stek den. Ha gjerne på både litt sukker og litt salt, så blir den fast og karamellisert. Legg tilside.
Smelt smør og bland i mel. Ha i løkene og stek til det blir mykt.
Hell i rødvin, einebær og timian og kok opp. Ha i sopp og fløte, kok noen minutter. Smak til med litt salt, pepper og ev. noen teskjeer sukker.

søndag 20. desember 2009

Dansk surbrød


Jeg er medlem av en sildefamilie.
Og nå når jula er på trappene, er det spesielt mye sild på fatene.
Når silda er så god, må brødet ikke være dårligere.
Jeg prøver meg på dansk surbrød i år, for danskene kan både bake brød og lage sild på én gang.

Dansk surbrød
(3 stk)
Dag 1:
5 dl kaldt vann
150 g bygg helkorn
5 dl sammalt rugmel
1/4 pk gjær

Dag 2:
7, 5 dl lunka vann
1 og 1/4 pk gjær
2 ts salt
125 g havregryn
5 dl siktet hvetemel eller spelt
3 ts mørk sirup
6 dl sammalt rugmel
6 dl fint rugmel

Dag 1:
Bland ingrediensene og la stå i romtemeperatur i 12-20 timer, slik at det blir boblete og gjærete. Jeg brukte en bakebolle med lokk.

Dag 2:
Løs opp gjæren i vannet og bland alle de nye ingrediensene med de gamle.
La heve i 30 min.
Del deigen i tre deler og ha i smurte brødformer. La heve til brødformene er fulle. Pensle på litt vann.
Stek på 200 grader i ca 1 time.
Avkjøl på rist, pakk brødene inn i folie, og la dem modne en dag før du spiser dem.
Brødene er fine å fryse.

mandag 14. desember 2009

Mandelmakronmarengs


Når man inviterer til spontant førjulsstrikkeri,
er det på sin plass med litt spontant førjulsslikkeri.

Jeg slengte sammen noe som ble en mellomting mellom mandelmakroner og marengs.
Ganske lette og luftige i konsistensen, men mer seige enn sprø.

Mandelmakronmarengs
(12 stk)
2 eggehviter
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
100 g mandler

Mal mandlene.
Pisk eggehviter og sukker stivt.
Bland i vaniljesukker og malte mandler.
Klatt ut 12 små hauger på bakepapirkledd plate. Stikk gjerne en halv mandel i hver.
Stek på 160 grader i 15-20 min.