torsdag 23. april 2009

Vri deg en baguette


Idag var jeg den perfekte husmor, tok opp fisk fra fryseren og satte en brøddeig til kaldheving kl 0730 i morges for å kunne ha nybakt brød til kveldens middagsgjester.

Uknadde baguetter
(4 stk)
1/2 pk gjær
2 ts salt
en dæsj honning
6 dl lunkent vann
3 dl havregryn
1 dl solsikkefrø
3 dl sammalt spelt eller hvete
ca 7 dl siktet spelt eller hvete

Rør ut gjæren i salt, honning og litt av vannet.
Tilsett resten av vannet, samt havregryn,
frø og mel. Rør i bollen med en sleiv til du har en løs, men smidig deig. Hev i 1-2 timer.
Sett ovnen på 260 grader.
Ikke kna deigen, men hell den ut på melet bakebord, klapp litt utover med melete hender, del den i 4 remser, tvinn dem litt nonchalant og legg på bakeplate. Dryss over litt mel.
Sett i ovnen med én gang den er varm. Stek i 15 min, skru ned til 150 grader og stek videre ca 10 min.
Baguettene smaker best rykende ferske, men kan gjerne fryses.

onsdag 22. april 2009

Vassgraut


Vassgraut...
Hva er nå det? Det har jeg lurt på. Det høres unektelig stusslig og vassent ut.
Men jeg har et grøtprosjekt. Jeg vil utvide mitt grøtrepertuar. Ikke slik å forstå at ikke havregrøten duger lenger, men det kan jo være godt med litt variasjon?

Først ut er altså vassgrauten. Var det noe de spiste i hin hårde dager blott av nød? Eller har vassgrauten noe å tilføre også mitt moderne, mer velbemidlede liv?
Det var faktisk veldig godt. En lett, myk grøt lagd av byggmel, sammalt hvetemel eller sammalt rugmel. Jeg valgte bygg.
Vassgrauten ble ikke seig som havregryten, men la seg som fløyel i magen.

Vassgraut
(1 pers)
1/2 dl byggmel (eller sammalt hvete eller rug)
2 dl vann
salt

Kok opp vannet i en gryte, hell i mel mens du visper til jevn grøt. Kok under omrøring i 5-10 min. Ha i litt salt til slutt.
Servere med melk og tyttebærsyltetøy og kanske litt banan?

Følg med for nye grøtopplevelser!

søndag 19. april 2009

Lakserisotto


Gressløken jeg plantet i balkongkassen ifjor har kommet med nye vårskudd!
De første spede strå fikk toppe søndagens risotto med laks. Tralala vår.

Lakserisotto
(1 pers)
1 sjalottløk
1 stilk selleri
1 dl langkornet ris
1/2 terning fiskebuljong
2,5-3 dl vann
saft av 1/2 sitron
hakket persille og gressløk
ca 100 g laks i biter
nykvernet pepper

Hakk løken grovt, skiv selleristilken. Stek blankt i litt olje.
Tilsett risen og rør til den er blank.
Smuldre over buljongen, hell i litt vann av gangen og kok under stadig omrøring. Når risen har sluttet å trekke til seg vann og er kremet og myk, ta gryta vekk fra platen.
Rør inn sitronsaft og hakket persille, og rør laksebitene forsiktig inn.
Legg på lokk og la den varme risen "koke" laksen.
Det går ganske raskt, kjernen på laksebitene trenger ikke bli helt gjennomkokt.
Strø over gressløk, kvern over pepper, servere straks med sitronbåter og en frisk, enkel salat.

torsdag 16. april 2009

Vårvåkk


"Hvis man varmebehandler maten trenger ikke magen å jobbe så mye", sa akupunktøren.
Straks fikk jeg lyst til å lage en saftig grønnsakswok.

Jeg har riktignok aldri hatt noen wokpanne, men jeg arvet en god traktørpanne av mamma da hun kjøpte seg induksjon. Den pleier å duge.

Vårlig wok
(1-2 pers)
2 ss gresskarfrø
1 gulrot
1 vårløk
1/2 gul paprika
1 bit selleri
1 bit kål (ca 150 g)
1 fedd hvitløk
2 ts buljongpulver
3 ss sitronsaft
fersk bladpersille
nykvernet pepper

Rist gresskarfrøene gyldne i tørr panne, legg til side.
Skjær gulrot og vårløk i skiver, selleri i terning, paprika og kål i strimler. Grovhakk hvitløk.
Stek alt i litt olje i noen minutter.
Ha i buljongpulver og sitronsaft. 
Stek videre mens du rører, til grønnsakene er møre.
Blande i nykvernet pepper, frø og pladpersille.
Jeg hadde ikke ris eller noe annet til, fråtset bare i en kjempeporsjon grønnsaker. Vitaminer til fingerspissene.

søndag 5. april 2009

Cabaret


Lykken er en cabaret.
Silje serverte meg klassisk 70-tallscabaret for halvannet år siden, og det var en herlig ekkelgod opplevelse. Jeg har mast om å få en repetisjon siden, og palmelørdag skulle det skje. Jeg har gledet meg som et barn hele uka, og fallhøyden kunne blitt stor. Men jeg ble ikke skuffet. En cabaret later ikke som den er noe annet enn den er, den holder det den lover.

Cabaret
hardkokte egg i skiver
reker
fiskepudding
hermetiske selsapserter
hermetisk, hvit asparges
1 pose lys aspik
gode tomater og eggebåter til pynt.

Danderingen er viktig. "Alt som er inni må liksom synes, tenker jeg", sier cabaretlæremestern min. Legg eggeskiver, fiskepuddingstaver, reker og asparges i et nydelig mønster nederst i en bolle. Fyll på med erter, asparges i biter, reker og fiskepudding i terninger. Bland aspiken (merk at den må være lys) etter anvisning på posen, og hell over bollen. Ikke bruk mer aspik enn at det såvidt dekker de øvrige ingrediensene, vi elsker jo ikke buljonggelé, det skal bare binde lekkerbisknene sammen.
La cabareten stivne i kjøleskap i 2 timer, pynt med eggebåter og tomatbåter.
Bland en remulade av majones, rømme og masse kapers. Servere med loff.
Velkommen til 70-tallet!

Fruktig påskewok


Woket frukt? Jepp.
Kald cabaret til middag, da kunne desserten være det varme innslaget, tenkte Silje. God idé.
Vi nøt den varme, eksotiske frukten med australsk rødvin. Vi elsker nemlig luksus.

Fruktwok
(2 store porsjoner)
1 banan
1 kiwi
1 appelsin
3 skiver frisk ananas
1 bit ingefær
1 stor ss honning
hakkede valnøtter

Skjær frukten i like store biter. Smelt litt smør i woken, ha i frukt sammen med honning og ingefær. Rørestek til alt er varmt, strø over hakkede valnøtter og servere.

fredag 3. april 2009

Grove kjeks med sesamfrø og rosmarin


Siri ønsket seg bare glade venner til 30-årsdagen sin.
Men det har hun jo fra før, og mennesket lever ikke av kjærlighet alene.
Mat må man også ha, og hva passet vel bedre enn noe spiselig til en venn som er matfreak som meg?

Jeg tok utgangspunkt i en plain kjeksoppskrift bakt på kun hvetemel, uten smaksstilsetninger.
Jeg byttet ut melsortene, og hadde i sesam og rosmarin. Godt både med ost og som snacks tenker jeg.

Sesam-og rosmarinkjeks
(ca 40 stk)
3 dl sammalt spelt
2 dl siktet rug
1 dl byggmel
1/2 dl sesamfrø
1 ss fersk rosmarin (eller tørr såklart)
1 ts salt
100 g smør
1,5 dl vann
1 egg

Bland det tørre og rosmarinen. Smuldre i smøret. Bland i vann og egg kna raskt sammen med hendene.
Kjevle litt av deigen av gangen ut på melet bakebord, ca 1/2 tykk. Del deigen i firkanter, og flytt over på et stekekebrett med papir. Prikk med gaffel, og stek på 225 grader i 10-15 min, til kjeksene er sprø og gylne.
Avkjøl og oppbevar i tett boks.